Trei elevi din Gorj cu premii internaționale vor primi burse de merit

Loading

Trei elevi de liceu din Gorj, care au obținut medalii și premii la concursurile internaționale, vor primi burse de merit de până la 2.500 de lei. Cei trei olimpici învață la CNTV(2) și CNET(1).


Trei elevi din Gorj vor beneficia de burse de merit acordate de Ministerul Educației. Mihai Alexandru Bratu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Geografie (12-18 iulie) și medalia de aur la Olimpiada Internațională de Lingvistică (25-29 iulie). Gorjeanul a fost declarat cel mai bun participant al României din toate timpurile la Olimpiada Internațională de Lingvistică. „Odată cu obţinerea acestor rezultate, România adaugă doi noi reprezentanţi într-o listă a celor mai titraţi participanţi. Mihai Bratu (aur 2021, aur 2022) devine astfel cel mai bun participant al României din toate timpurile, depăşindu-l pe Dan Mirea (aur 2014, argint 2015) care a ocupat această poziţie în ultimii 7 ani“, a transmis echipa României la Olimpiada de Lingvistică.
Alți doi elevi din Gorj s-au întors recent cu medalia de bronz de la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori (2-12 decembrie), care a avut loc în Columbia. Vlad Dorian Vulpe studiază la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, iar Mario Cristian Scurtu învață la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”. Ambii sunt elevi în clasa a IX-a.

Potrivit celui mai nou ordin de ministru, premiile în bani vor fi următoarele: 2.550 lei pentru medalia de aur sau locul I, 1.913 lei pentru medalia de argint sau locul al II-lea, 1.275 de lei pentru medalia de bronz sau locul al III-lea și 638 de lei pentru mențiune.
De asemenea, cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au fost semnificativ majorate în acest an prin hotărâre de Guvern: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.5000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).