Theo Evans: „Sunt fericit că mă aflu din nou la Târgu-Jiu!”

De luni, Energia Rovinari contează din nou pe serviciile tehnicianului american Theo Evans. Încă de la revenirea sa la Tg-Jiu, Evans s-a declarat destul de emoţionat, mărturisind că se simte din nou acasă. Deşi recunoaşte că nu va mai avea la dispoziţie aceeaşi echipă pe care a avut-o în sezonul precedent, americanul este decis să ajungă cu Energia încă o dată în Play Off-ul campionatului din România. Theo Evans spune că treaba unui antrenor este să se gândească tot timpul la performanţă, dar mai ales, să o obţină, în ciuda dificultăţilor.

Theo Evans va avea serios de lucru la Energia
Theo Evans va avea serios de lucru la Energia

Reporter: S-a întors Theo Evans…
Theo Evans:
Da, m-am întors! Şi e bine că m-am întors, de fapt sunt chiar fericit că mă aflu din nou la Tg-Jiu. Sunt bucuros că am regăsit pe toată lumea de aici exact aşa cum o ştiam, de la preşedinte şi până la suporteri… Dar, acum m-am întors, sunt antrenor, trebuie să îmi iau din nou munca în serios şi să ne pregătim pentru sezonul următor.
Rep. : Spui că ţi-a lipsit Tg-Jiul?
T. E. :
Încă de când m-am întors aici am fost bucuros că pot să o iau de la început, chiar dacă am avut de făcut un drum foarte lung. Dacă tot am realizat că sunt din nou la Tg-Jiu am încercat să savurez momentul pentru că am văzut câteva feţe cunoscute, prietenoase, apoi am revenit la sală şi m-a făcut să mă simt ca acasă. Am retrăit puţin din amintirile sezonului trecut, când ne-am bucurat alături de fani şi de lumea de aici. Şi dacă lumea chiar se bucură să te vadă, atunci ai un sentiment foarte plăcut.
Rep. : Ce planuri ţi-ai făcut pentru sezonul viitor?
T. E. :
Păi în primul rând o să încercăm să ajungem din nou în Play-Off, deşi sunt conştient că va fi cu mult mai dificil pentru noi pentru că bugetul este mai mic decât sezonul trecut. Chiar şi aşa, cred că putem să reuşim sau cel puţin asta este dorinţa mea şi ţelul meu. În mod sigur nu mai avem aceiaşi jucători, dar mai există câţiva de valoare aşa că o să încercăm să facem totul posibil să ajungem la performanţele precedente.
Rep. : Cum vei reuşi să acoperi golul jucătorilor plecaţi de la Energia?
T. E. :
Sigur va fi dificil, aş fi vrut să-l mai am acum pe Trim, pe Bogdan, pe Darby, dar financiar nu a mai fost posibil acest lucru. Aşa că o să încerc să mă bazez pe alţi jucători. Bine, mai avem ceva jucători de valoare în echipă, iar alţii încă nu îi ştiu aşa de bine. Pe Griffin îl ştiu, pe Tyner la fel, pe Porter de asemenea, dar pe Barber nu l-am văzut văzut niciodată jucând, ci doar pe DVD. Sezonul trecut am avut prilejul să-i cunosc foarte bine pe jucătorii cu care am jucat, dar sezonul acesta, din pricina cerinţelor financiare ale jucătorilor am găsit şi eu ce am putut. Ştiu că va fi cu atât mai greu pentru sezonul viitor, sper să nu fie ca la loterie. Îmi pare rău că, din cauză că nu am avut banii necesari, nu am putut aduce pe cine am dorit eu. Dar, o să ne luptăm cu ce avem şi o să încercăm să facem din nou o echipă competitivă.
Rep. : Ce părere ai despre obiectiv?
T. E. :
Din punctul meu de vedere lucrurile sunt destul de clare. Eu niciodată nu mi-aş fixa alt obiectiv mai jos decât participarea în Play-Off! Şi în sezonul trecut, obiectivul iniţial a fost unul modest, dar tot timpul eu mi-am dorit să ajugem cât mai sus. Şi nici nu văd de ce un alt antrenor ar putea avea un alt obiectiv decât unul înalt. Aşa că pentru mine obiectivul clar este acela de a ajunge în Play-Off, iar dacă tot vom ajunge acolo vom încerca să ne facem loc cât mai sus. Să vedem totuşi ce va fi pentru că multe echipe îşi doresc în acest sezon să acceadă în Play-Off şi să câştige cât mai multe meciuri acolo.
Rep. : Pentru tine, anul acesta nu a fost deloc simţită vacanţa…
T. E. :
Da, aşa este. Am antrenat în continuu. Dar, pot să spun că m-am hotărât ca de la anul să nu mai antrenez în State pentru că voi avea nevoie de o vacanţă după sezonul din România. Tot timpul am vrut să câştig şi cu echipa mea din Vancouver, dar şi cu cea din Tg-Jiu şi nu am avut deloc răgaz aşa că e timpul să mai iau şi o pauză. Ca să nu mai vorbesc că de fiecare dată trebuie să gândesc diferit când schimb echipele. Este cu totul altceva în SUA şi cu totul altfel aici, în România şi ca stil şi ca mod de abordare al meciurilor şi ca echipă şi ca program. Anul acesta m-am descurcat bine, dar când m-am întors în State pierdusem deja 8 meciuri… Şi a fost mai dificil. Când am ajuns acolo nu ştiam ce se petrece, nu ştiam toţi jucătorii şi a trebuit să mă concentrez din plin pentru a recupera ce am pierdut. La final m-am descurcat, dar sunt convins că se putea mai mult. De aceea am de gând să nu mai forţez lucrurile la anul.

„Storşi” de Evans
Încă de la primul său antrenament de la revenirea în România, tehnicianul Energiei, Theo Evans, şi-a luat extrem de repede elevii în primire. Dacă precedentele şedinţele de pregătire de sub comanda secundului Laurenţiu Răuţ s-au arătat mult mai lejere, odată cu sosirea la Tg-Jiu, „principalul” Evans şi-a „stors” pur şi simplu jucătorii. Antrenorul american nu s-a arătat prea prietenos jocului cu mingea, antrenamentele elevilor săi bazându-se în special pe pregătire fizică. După ce au transpirat serios la alergare pe unul dintre terenurile de antrenament ale Pandurilor, baschetbaliştii de la Energia au urmat apoi un program de forţă şi exerciţii fizice, pentru că abia în ultimele minute de antrenament, Theo Evans să dea „liber” la minge. Tehnicianul de pe banca Energiei nu s-a întors singur din Statele Unite, alături de el sosind la lot alţi doi conaţionali(Foto): mai vechea „cunoştiinţă” Porter Troupe şi recenta achiziţie Joe Barber. În aceste zile erau aşteptaţi să sosească la Tg-Jiu şi celilaţi trei americani care vor completa lotul Energiei: un pivot, o extremă şi un conducător de joc.