Termocentrala Brăila, sechestrată, pe cale să ajungă în patrimoniul Complexului Energetic Oltenia

Conducerea Complexului Energetic Oltenia face demersuri pentru executarea datornicilor, dar și pentru a recupera banii de la Clubul Pandurii și Clubul Sportiv Minerul Motru. De asemenea, există directori și membri ai consiliilor de administrație din anii trecuți care au de plătit sume imense de bani, potrivit raportului Curții de Conturi.

laurentiu-ciurelAșa cum a declarat Laurențiu Ciurel, director general executiv al Complexului Energetic Oltenia, mai mulți clienți din țară care nu și-au plătit datoriile la Termoelectrica, vor fi executați silit de CEO, în calitate de creditor al Termoelectrica: „Cu unii dintre ei suntem în instanță, le blocăm conturile, inclusiv cu noțiunea de terț poprit, la alții le punem sechestru pe capacități care ne-ar interesa. De exemplu, Termocentrala Brăila, care are trei grupuri, două pe gaz și unul modernizat și retehnologizat în 2003-2004, care produce în condiții de foarte bună flexibilitate. Pe aceasta am pus sechestru săptămâna trecută, în contul datoriei pe care Termoelectrica o are la Complexul Energetic Oltenia.”

Bani de recuperat

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, Clubul Pandurii Târgu Jiu trebuie să returneze 8 milioane de lei, CS Minerul Motru 800.000, iar foştii directori ai SNLO din perioada 2008-2011, împreună cu membri ai consiliului de administrație, 3.087.000 de lei.
Dacă de la cele două cluburi banii pot fi recuperați, prin eșalonare, pentru că aveau de primit și acum fonduri, pe care nu le vor mai primi, de la fosta conducere e mai greu. Asta pentru că membrii acesteia, în frunte cu Daniel Burlan, fost director general al Societății Națională a Lignitului Oltenia și Daniel Olaru, fost director economic, se judecă cu CEO și nu se știe cât va dura procesul. Prejudiciul provine de la faptul că, în perioada 2008-2011, SNLO a beneficiat de un ajutor de stat, pe care nu l-a returnat, iar CEO a preluat și activele și pasivele, deci și acest litigiu.