Târgu-Jiu, orașul undeva în Europa!

Cornel ŞomâcuA dat Dumnezeu și autoritățile de la Târgu-Jiu și-au adus aminte cum au lăsat străzile la finele anului trecut și au început să le repare. E drept că între timp le-au mai dărâmat încă odată pe cele care le făcuseră circulabile dar noi să fim sănătoși să avem puterea să îndurăm. Pentru că, indiferent cine și ce o să spună în emisiuni mai mult sau mai puțin aranjate, nu a existat nici măcar o urmă de idee să păstrăm acest oraș în stare de funcționare pe timpul derulării acestor lucrări de anvergură. Singurul semnal a fost pe ei, pe mama lor! Sau, ca să fim mai exacți, să dărâmăm tot că vedem noi când mai punem lucrurile în regulă!
Dar cum la omul sărac nici boii nu trag, precizăm că nu facem aluzii, colac peste pupăză și centura orașului a devenit de necirculat. Prin oraș ai nevoie de multă răbdare și combustibil, pe centuri la fel. Pe aici, pe singurele drumuri întregi din municipiul de județ, Primăria a pus limite de viteză între 30-50 km/oră, unice în țară. Chiar dacă nu suntem în orașul minunilor(Caracal), ”organul” lucrează și nu se mai deplasează pe drumurile județului, ci blochează centurile cu aparate radar și cu mult prea mulți agenți raportați la numărul de locuitori. Dar ce nu face omul în numele siguranței rutiere doar că cetățenii orașului Târgu-Jiu, alți cetățeni care tranzitează Gorjul, se gândesc totuși pe drept cuvânt că s-ar putea totuși circula ceva mai bine ca în București. La Târgu-Jiu toți factorii concurează să ne contrazică!
Doar că cetățenii Târgu-Jiului au mai mers și ei prin alte orașe și au văzut că lucrurile mai stau și altfel, în sensul bun, mai ales că nu vorbim de un oraș de 500 000 de locuitori, noi avem cel mult a zecea parte ca locuitori efectivi, ceilalți au mers să caute în Occident locurile de muncă pierdute la Târgu-Jiu de politicieni în ultimii 25 de ani. Și atunci, de ce nu putem circula civilizat și la orice oră prin Târgu-Jiu? Poate că străzile Victoriei și 1 Mai ar trebui să fie lăsate în circulație cu două benzi? Poate că agenții rutieri ar mai trebui trimiși pe la școală să știe să dirijeze un giratoriu sau să scrie un proces verbal în mai puțin de o jumătate de oră și fără greșeli flagrante? Poate toate acestea vor fi împlinite în viitor că suntem în Europa, cel puțin cu numele!