Stana Izbașa, suspectată de furt intelectual

Așa cum ne-am obișnuit, artiștii se mai „inspiră” unii de al alții. La fel e posibil să fi făcut și interpreta de muzică populară și de petrecere Stana Izbașa, care cântă, cuvânt cu cuvânt, textul cântecului „Fără dragoste ce-i viața?” al Marianei Palavu, e drept, pe o altă linie melodică. Unii vor spune că acesta e folclorul, se transmite din gură-n gură, dar în Secolul XXI se traduce în „furt intelectual”. Folclorul e foarte vechi, are autor necunoscut, e bun public și-l poate prelua oricine.

E drept că la petreceri se cântă orice, toți artiștii cântă și din repertoriul colegilor, ba uneori postează colaje live pe internet în care cântă piesele altora.

Aici e, însă, un caz special, pentru că Stana Izbașa nu numai că a preluat textul cântecului Marianei Palavu fără să-i ceară permisiunea și a postat filmarea pe internet, dar a și afirmat că respectiva melodie pe care o cântă ar fi compus-o personal, special pentru prietenii de la localul în care era petrecerea: https://www.facebook.com/317621794979162/videos/434398864039149/.

Mariana Palavu – intrigată

Stana Izbașa nu a putut fi contactată pentru a-și prezenta punctul de vedere, dar poate să trimită un drept la replică și-l vom publica ulterior.

Mariana Palavu a fost de-a dreptul intrigată să constate că textul i-a fost luat fără să fie întrebată: „Am găsit întâmplător postarea și nu mi-a venit să cred, Stana Izbașa a luat textul cântecului meu, cuvânt cu cuvânt. Nu m-ar fi deranjat așa mult, pentru că și eu cânt la petreceri cântecele altor artiști, pe lângă ale mele, dacă nu afirma că e o melodie compusă de ea. Ori eu am lansat piesa anul trecut, iar postarea ei este de aproximativ trei săptămâni. Autorul textului este Adi Mihu, l-a compus pentru mine, exact după dorința mea și mi-a vândut dreptul de interpretare.” (Mariana Palavu)

Nu știm, deocamdată, ce ar declara Stana Izbașa legat de această situație, dar, ce e sigur, e faptul că o operă este, până la proba contrarie, a celui care a adus-o, primul, la cunoștința publică.

Pentru a-și proteja piesa de muzică populară „Fără dragoste ce-i viața”, care a ajuns, deja, la aproape 570.000 de vizualizări pe Youtube, imediat ce a văzut postarea Stanei Izbașa, Mariana Palavu și-a înscris-o în Registrul Național al Operelor de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor. Ea a declarat pentru VERTICAL că, de acum înainte, nu va mai face publică nici o piesă înainte să primească certificatul care-i conferă dreptul de proprietate asupra acesteia.