Sorin Cârţu despre Pandurii sezonului viitor

Antrenorul veteran Sorin Cârţu ar putea reveni pe stadionul din Târgu Jiu, însă în calitate doar de spectator.
Antrenorul veteran Sorin Cârţu ar putea reveni pe stadionul din Târgu Jiu, însă în calitate doar de spectator.

Unul dintre ultimii mohicani ai generaţiei sale de antrenori este Sorin Cârţu, un tehnician care încă nu se dezminte. Deşi se află rămas momentan fără niciun angajament, Sorinaccio nu se sfieşte să-şi da cu părerea despre echipele din Liga I. Este şi cazul Pandurii, formaţie căreia îi explică traseul foarte bun din ultima vreme, mai ales cel din sezonul 2012-2013.
Reporter: Cum se mai „respiră” acum fotbalul pentru tehnicianul Sorin Cârţu?
Sorin Cârţu:
Deocamdată respir doar a concediu! Puţin mai prelungit… Dar să vedem, pentru că eu sunt pregătit tot timpul. Nu am vorbit însă, cu nici o echipă, aştept eventuale oferte din Liga I. Dacă aş fi rămas cu Iaşiul în Liga 1, probabil că aş fi antrenat în continuare, dar din păcate nu s-a întâmplat asta. Din păcate, se pare că mai peste tot sunt acum probleme cu banii, deci e mai greu să-şi găseşti un angajament nou.
Rep.: Ce părere v-aţi făcut faţă de ultimul sezon al Ligii I?
S.C.:
În primul rând constat că fotbalul e din ce în ce mai slăbuţ, de la un sezon la altul. Referitor strict la campionatul recent încheiat, au fost şi surprize plăcute şi neplăcute. Cele plăcute -Pandurii şi Petrolul, cele neplăcute -CFR-ul, Rapid… Păcat că în fiecare an mai dispare câte o echipă cu nume. Deja fotbalul de primă ligă de la noi nu mai e la fel fără Craiova, Timişoara, Rapid.
Rep.: Locul 2 pentru Pandurii e o atât de mare surpriză ?
S.C. :
Pe toată lumea a surprins. Dar, ca joc şi rezultate, eu cred că şi-a meritat poziţia ocupată la final. La fel şi locul de cupe europene, nu a surprins pentru că a jucat bine şi a făcut multe puncte. A contat mult că şi-a făcut punctele cu echipele mici şi a avut o evoluţie foarte bună pe teren propriu.
Rep.: Totuşi, cum credeţi că a fost posibilă o asemenea performanţă a echipei gorjene?
S.C. :
Eu unul nu prea cred în varianta aia cum că Pandurii a avut culoar, că a beneficiat de problemele altora. Păi cine i-a pus să ajungă acolo? Eu cred că este vorba de altceva, de un anumit moment cheie petrecut la Târgu Jiu. Şi a fost acela când Pandurii a trecut la o schimbare radicală şi anume renunţarea la anumiţi jucători şi achiziţionarea garniturii Internaţional, plus aducerea lui Grig. Pentru că acolo s-a făcut diferenţa, era o echipă care avea în componenţă jucători ce evoluau de foarte mult timp împreună. De la Chiricheş, Viera şi până la Voiculeţ şi Nistor, toate relaţiile de joc erau puse la punct. Plus că s-a mai adăugat şi spuma de la Târgu Jiu şi deci s-a alcătuit o echipă cu un lot foarte bun. Nici acum nu uit că acesta era un proiect pe care am vrut să-l facem în 2008, când eram eu acolo antrenor, dar a venit criza şi a trebuit să rămânem cu aceaşi jucători. Ba mai mult, pe unii dintre ei, după ce îi scoteam pe uşă, intrau înapoi pe geam…
Rep.: Care credeţi că a fost jucătorul sezonului de la Pandurii?
S.C.:
Una peste alta, echipa. În lotul lot au existat şi ceva individualităţi, dar, de la meci la meci, au ieşit când unul, când altul în faţă. Au avut încredere, nu au avut presiune pe ei şi au ştiut să îşi apere cum trebuie şansele. Bine, în acelaşi, apropos de omul sezonului de la Pandurii, l-aş vedea pe Condescu, cu inspiraţia lui!
Rep.: Poate fi luată în calcul, Pandurii, pentru primele poziţii şi în sezonul viitor?
S.C.:
Acum eşti vice-campion, acum vor fi priviţi altfel, va fi infinit mai greu. Plus participarea din cupele europene s-ar putea să nu-i prea avantajeze, se ştie deja că echipele din România nu prea se descurcă pe două fronturi. Dar, depinde de strategie, de schimbări, le trebuie un lot foarte bine structurat. Până acum se pare că ar avea unul, să vedem cum va funcţiona.
Rep.: Europa un vis prea greu de urmat pentru Pandurii?
S.C. :
Întotdeauna pentru echipele româneşti un rol foarte important îl are şansa. Deci trebuie să fim realişti, depinde foarte mult de tragererile la sorţi. Mai mult de grupele Europa League nu cred că ar putea merge.
Rep.: Cum vedeţi în continuare situaţia de la Craiova şi în ce condiţii v-aţi implica la echipă i?
S.C. :
Păi nu trebuie neapărat să fie eu implicat, ar fi bine să depăşească ce a făcut Cârţu şi atunci mai vorbim de premize.

Sorinaccio şi-ar călca pe orgoliu
De aproape 3 ani, Sorin Cârţu nu a mai fost prezent pe stadionul din Târgu Jiu  la un meci al Pandurilor, în calitate neoficială. Totuşi, apropiatul debut al formaţiei gorjene în Europa, la Târgu Jiu, îl poate face pe Sorinaccio să îşi calce peste orgoliul de craiovean (rănit): „Pe viu, nu am mai fost nicăieri pe un alt stadion atâta timp cât în Craiova nu e mai fost echipă… Aşa am hotărât eu. Am fost invitat de mai multe ori la Târgu Jiu, dar am evitat să vin din motivul ăsta, dar şi să nu se creeze speculaţii. Însă, poate acum, cu Pandurii participând în cupele europene, am să-mi schimb alegerea şi am să vin la un meci la Târgu Jiu.”