Șoferii bețivi criminali, la închisoare!

Un fost polițist a fost băgat în pușcărie pentru că, în timp ce conducea beat, a omorât un om și pe altul l-a lăsat infirm pe viață. Este vorba despre fostul inspector de poliție Sabin Vieru, care a fost condamnat definitiv și irevocabil de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție București la închisoare cu executare. Așa cum a stabilit instanța, în urmă cu cinci ani acesta l-a accidentat grav, în urma unui impact frontal produs printr-o depășire în curbă, pe Dumitru Bunoiu, fostul director al Grupului Școlar „Gheorghe Magheru” (cum se numea atunci instituția de învățământ) care circula cu mașina, regulamentar, pe sensul său de mers. Din nefericire, după o îndelungată suferință Dumitru Bunoiu a murit, iar  Dumitru Becheriu, care se afla pe scaunul din dreapta față în mașina lui Bunoiu a supravieţuit, dar a rămas infirm. Groaznică suferință atât pentru victimele accidentului, cât și pentru familiile acestora. Și asta, în timp ce autorul accidentului a avut grijă să încerce să-și salveze pielea. Mai întâi a fugit de la locul accidentului pentru a nu i se putea lua alcoolemia, iar în același an- 2008 -în care a produs accidental s-a internat la psihiatrie, a fost declarat inapt de a fi polițist și s-a pensionat.
Mă bucur mult să aflu acum că „mâna lungă a LEGII„ a reușit să nu ia în calcul faptul că făptașul era polițist și să ia măsurile care trebuie luate. Toți cei care conduc beți și produc accidente cu victime ar trebui să intre la pușcărie și nu pentru 3 ani cum a intrat Vieru, ci măcar pentru vreo 20. Aia cu uciderea din culpă mi se pare o aberație în cazul bețivilor. Din culpă e atunci când nu au săvârșit fapta cu intenție, dar de băut, sigur, au băut cu intenție, aceasta fiind principala cauză care duce la accident.
Acum, că Vieru, deși polițist, a ajuns la pușcărie, acesta trebuie să fie un exemplu de bună practică pentru justiție. Poate așa, se vor speria și ceilalți polițiștii (sau magistrați, conțopiști piloși sau copii ai unor astfel de „vedete”) care conduc beți, mizând pe faptul că vor fi iertați și vor scăpa bazma curată, să nu mai urce beți la volan.
Și, mai e ceva ce oamenii loviți de necaz trebuie să știe. Au dreptul la sume imense pentru despăgubire, nu cum li se propune, la înțelegerea dintre avocați cu firmele de asigurare, sau chirar cu făptașii. Din păcate, puțini știu ce au de făcut ca să le obțină…