ȘOCANT Fostul șef al ANAF anunță apocalipsa după Cioloș și Grindeanu

Vin vremuri grele pentru România dacă este să ne luăm după specialiștii în Finanțe. Gelu Ștefan Diaconu, fostul conducător al ANAF,  arată că ultimele două guverne – Cioloș și Grindeanu –  neținând cont de avertismentele în legătură cu supraestimarea veniturilor bugetare, au pus în pericol echilibrul bugetar. Acesta vorbește despre incompetența și populismul politicienilor care ”distrug finanțele țării”

Cu siguranță, Gelu Diaconu nu este un personaj foarte agreat în România după mandatul în fruntea ANAF-în guvernarea Ponta-când a limitat drastic evaziunea. Lucrurile s-au mai schimbat de atunci dar nu în bine, cel puțin în concepția fostului conducător ANAF.

Într-o postare de pe propriul blog, Gelu Diaconu este de-a dreptul necruțător:Asistăm cu toții în aceste zile la o dispută aprinsă pe tema avertismentului Comisiei Europene cu privire la deficitul bugetar, dintre foștii guvernanți “strâns uniți” în jurul ex-premierului Cioloș și partidul de la guvernare reprezentat de cele două “roze” aflate ele însele în plin război subteran (tandemul propagandistic Dragnea-Vasilescu și tabăra Grindeanu care are răspunderea nemijlocită a bunei gestiuni a finanțelor țării)”. Diaconu  arată că ultimele două guverne – Cioloș și Grindeanu –  neținând cont de avertismentele în legătură cu supraestimarea veniturilor bugetare, au pus în pericol echilibrul bugetar.

Amintiri din 2015

Aflăm din mărturisirile lui Diaconu că acesta a refuzat în noiembrie 2015 să să avizeze proiectul de buget pentru anul 2016 transmis de ministrul Teodorovici, apoi, la insistențele unor colegi, l-a avizat în cele din urmă cu obiecțiuni. Situația s-a repetat și după venirea în fruntea MFP a ministrului Anca Dragu, socotită un ministru foarte slab.

”Pentru a restabili adevărul să ne intoarcem în luna noiembrie a anului 2015. Se profila un an cu încasări bugetare foarte bune în pofida primei etape de relaxare fiscală majoră (reducere CAS, TVA alimente, taxa pe stâlp, scutire impozit pe profitul reinvestit etc.). Anterior, până și echipa FMI/CE recunoscuse că am dat peste cap toate previziunile lor și depășisem cu mult “angajamentele” luate în scris, asumându-ne, eu și vicepreședinții de atunci ai ANAF, consecințele aplicării legii responsabilității fiscal bugetare 69/2010 (apropos, nu este deloc târziu să ne mai faceți un dosar la DNA și pentru așa ceva!).

Cu două-trei zile înainte de căderea guvernului Ponta, ministrul finanțelor de atunci Teodorovici îmi trimite spre avizare proiectul de buget pe anul 2016 care urma să fie depus în Parlament. După o analiză atentă cu echipa mea refuz să îl avizez. La insistența unor colegi din minister semnez cu obiecțiunea “venituri supraestimate cu cca 7 miliarde de lei” pe exemplarul din buget cu semnăturile avizatorilor. Din precauție, nu mai voiam să-mi asum o programare bugetară supraestimată pe anul 2016 cu care politrucii din exteriorul ANAF să se împăuneze iar eu prin presiunea exercitată pe colectare să îmi asum oprobriul public generat de o campanie mass media dirijată, chiar dacă știam că aș putea să îndeplinesc planul de încasări, în condițiile în care eram lăsați să menținem aceeași presiune în lupta cu evaziunea.

Dar intervine episodul Colectiv și căderea intempestivă a guvernului Ponta. Când lucrurile din perspectiva echilibrului bugetar mergeau foarte bine trebuia să distrugem tot ce se construise cu multă muncă!

Noul ministru instalat, doamna Dragu, o persoană de pe o altă planetă în materie de cunoștințe necesare ocupării unei asemenea funcții, îmi retrimite proiectul de buget al lui Teodorovici, deloc modificat, la reavizat. Refuz și de această dată avizarea fără obiecțiuni, cu atât mai mult cu cât tehnocrați dăduseră deja semnale puternice și clare că ar cam trebui relaxată lupta cu evaziunea, fiind interesați exclusiv de jocurile de imagine și să servească interesele gulerelor albe care i-au adus la putere”, a declarat Gelu Diaconu.