Șmecheria cauciucurilor de iarnă

Din prea multă grijă pentru noi, cei care ne conduc s-au gândit să ne mai scoată câteva sute de milioane de euro din buzunare pe cauciucuri de iarnă. Într-o ţară unde anotimpul alb depune covor de zăpadă între 30-45 de zile, în anii cu precipitaţii abundente, noi băgăm bani în cauciucuri de iarnă pentru că mergem pe drumuri pentru care plătim taxe. Până la scadenţa electorală când s-ar putea ca românii să îşi aducă aminte că au fost luaţi încă odată de fraieri, suntem curioşi dacă autorităţile vor deconta celor care circulă pe drumurile patriei contravaloarea pagubelor produse de gropi sau zăpadă, căci ştim ce se întâmplă în toată ţara când dă prima zăpadă. Sau dacă avem cauciucuri nu mai trebuie drumurile curăţate?
Că e vorba de o afacere care pleacă de la Guvern putem să realizăm în momentul când nu sunt acceptate cauciucurile mixte, ci doar cele de iarnă. Adică prin birourile de la Ministerul Transporturilor s-a analizat faptul că cei câţiva importatori de cauciucuri vor strânge sute de milioane de euro care, nu-i aşa, vor fi ”dijmuite” de cei care trebuie. Cât de proşti sunt crezuţi cei care votează să nu îşi dea seama că banii ajung în anumite buzunare private, inclusiv ale aleşilor?Ce nu s-a luat în calcul sau poate asta a determinat legea, românii vor cumpăra cu precădere  cauciucuri second-hand, aşa că afacerea nu a fost nici un moment pentru stat (varianta cu TVA) ci pentru ceva buzunare particulare. Nu credem să mai fie cineva în România care să mai creadă că aleşii ne vor binele, în acest domeniu după afacerea truselor auto, extinctoarelor, vestelor reflectorizante…,  adică o să găsească şi alte motive să ne ia banii. Doar că întotdeauna plătesc doar o parte dintre români, capacitatea autorităţilor de a impune legile fiind printre cele mai reduse din Europa. Cine nu crede să analizeze doar două cifre, cea a automobilelor în circulaţie în România şi cea a RCA-urilor cumpărate.
Dar lucrurile nu se opresc aici, Statul este un fel de hoţ care îi pradă pe români la adăpostul legilor pe care le face. Ultima găselniţă, ca nu cumva românii să găsească alte soluţii mai ieftine, este ca respectivele cauciucuri să aibă nu ştiu ce certificat. Dacă agenţii rutieri nu sunt în stare să depisteze pe cei care au RCA-ul expirat, credeţi că vor găsi pe cei care au nu ştiu ce certificat de care nu auzise nimeni până ieri? Şi încă ceva, crede cineva că cei care circulă cu maşini de 1000-2000 lei, bătrânele şi iubitele Dacii berline mai vechi, vor da 1000 de lei pe cauciucuri?
Apropo de aplicarea legii, să înţelegem că agenţii de circulaţie vor măsura nu ştiu care floare din cauciuc să aibă 1,5 cm grosime? Sunt tot atâtea forme fără fond care vor da naştere cel mult la abuzuri grosolane. Ca să nu spunem că respectivele cauciucuri ar putea pune în pericol viaţa oamenilor mai mult decât cele de vară sau cele mixte. Dar noi arătăm prin asta că ”aleşii” lucrează, în acest caz la buzunarele noastre!