Singurul cosmonaut român s-a întâlnit cu olimpicii gorjeni

 

Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, a venit la Târgu-Jiu să se întâlnească cu cei mai buni elevi din Gorj. Întâlnirea a fost facilitată de către Mădălin  Bunoiu, Prorector Strategie de cercetare, dezvoltare şi inovare ştiinţifică la  Universitatea de Vest  din Timișoara. Organizatorii manifestării au fost Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Consiliul Județean Gorj, Primăria Târgu-Jiu și Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”. Au vorbit în fața tinerilor Dumitru Prunariu și Mădălin Bunoiu, Ciprian Florescu-prefectul de Gorj și  Gheorghe Nichifor-vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj.

 

Inițiativa ISJ Gorj de a propune celor mai buni elevi din județ o întâlnire de asemenea calibru a plăcut atât acestora cât și singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu. Acesta avea să și declare acest lucru:  “Îmi face plăcere să-i cunosc pe elevi, probabil că şi lor să mă cunoască pe mine, apoi împărtăşind din experienţa mea, probabil voi insufla un spirit de a zbura cât mai sus. Desigur, dacă unii vor dori să zboare la propriu, voi fi bucuros să o facă, dacă nu, cel puţin în orice alt domeniu profesional pe care îl vor aborda, să ajungă cât mai sus. Pentru a zbura, elevii trebuie în primul rând să viseze, să viseze frumos, să viseze să ajungă sus, fiecare în profesia lui. Desigur, nu pot să ajungă toţi cosmonauţi, dar oameni de ştiinţă pot să ajungă, să îmbrăţişeze diferite domenii care, în final, pot avea tangenţă cu cosmosul şi, chiar dacă nu vor avea tangenţă directă cu cosmosul, în momentul de faţă cam orice domeniu de activitate, cel puţin ştiinţific, tehnologic, o grămadă de servicii publice sunt asigurate prin intermediul activităţilor cosmice “.

Dumitru Prunariu a intrat în istorie la 14 mai 1981 când a zburat, alături de un cosmonaut rus, la bordul navei Soiuz-40, în jurul Pământului. Românul a fost cel de-al 103-lea pământean în Cosmos. La Târgu-Jiu, Dumitru Prunariu a spus că retrăiește momentul de acum 37 de ani: “Îl retrăiesc anual, de regulă la fiecare cinci ani organizez câte o manifestare amplă legată de aniversarea zborului meu cosmic şi nu numai pentru că este zborul meu cosmic, este zborul cosmic al României, este activitatea unei ţări care, în continuare, merge rapid în sus pe această linie, România este membră plină a Agenţiei Spaţiale Europene, facem parte dintr-o comunitate de excepţie, suntem foarte buni în cercetare ştiinţifică, în aplicaţii în domeniul cosmic şi chiar în dezvoltare europeană. Am fost acceptaţi de către Agenţia Spaţială Europeană să participăm la dezvoltarea industrială a viitoarelor rachete europene. Emoţiile de-atunci, din momentul zborului, s-au estompat mult, dar de fiecare dată când mă întâlnesc cu oameni pasionaţi, cu tineri pasionaţi, am emoţii pentru că le simt emoţiile lor”.

Venirea lui Dumitru Prunariu în Gorj s-a datorat Universității de Vest din Timișoara, prin intermediul prorectorului gorjean Mădălin Bunoiu. „M-am gândit că este o idee bună de a mai aduce din când în când modele, valori pentru tinerii noştri, pentru a şti încotro să-şi îndrepte cariera. Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut român, este poate printre puţinii care au atins gloria la o anumită vârstă şi care au reuşit apoi să-şi consolideze această reputaţie”, a declarat  Mădălin Bunoiu cu acest prilej.