Sub semnul lui Dragnea

Liviu Dragnea, premierul neînscăunat al României, este pe toate buzele oamenilor politici din Opoziție și de la Putere. Într-o țară normală, ar trebui să îți stea mintea în loc doar să te gândești că toate demersurile unor forțe politice-PNL, USR, PMP-sunt destinate să îl blocheze pe liderul PSD să facă ceva, inclusiv să acceadă în niște funcții guvernamentale.  Practic Ordonanța 13 a fost blocată, cu un consistent aport material din partea unor forțe obscure, doar pentru că ar fi putut beneficia Liviu Dragnea de prevederile ei. Orice măsură din Justiție este sortită eșecului deoarece binomul Monica Macovei-Laura Codruța Kovesi se teme că ar putea beneficia de clemența ”pragului” același Liviu Dragnea, un dosar fabricat de care se ține cu dinții de niște procurori inepți. Liberalii, useriștii, așa-zisa societate civilă, toate forțele se tem de Dragnea mai ales după ce au pierdut alegerile parlamentare de o manieră rușinoasă și când dețineau toate pârghiile. Dragnea a intrat ”în legendă” cu victoria electorală deși singurul lui merit a fost evitarea capcanelor mediatice de laborator: comunism, ruși, naționalizare etc.

Este liderul PSD un asemenea mare om politic încât să coalizeze împotriva lui o asemenea grupare  de forțe? Părerea subsemnatului este că vorbim de un personaj umflat tocmai pentru a oferi o țintă. Adică îl diabolizăm pe Dragnea, mai mult sau mai puțin meritat, pentru a ne justifica propria impotență. Am putea aminti aici  declarațiile lui Ludovic Orban, noul lider liberal, care îl lipsa unui mesaj consistent de dreapta  a început să vorbească și el tot de…ruși. Nu se știe cât va mai ține la nivel public ”războiul” cu Dragnea, PNL-ul, USR-ul și PMP-ul nu cresc așa iar populația, cu excepția unor grupuri afiliate politic după cum s-a văzut în februarie-martie, nu crede într-un asemenea pericol. A crede că Dragnea controlează ceva în România, poate propriul partid dar și acolo stăpânirea sa este relativă, când ai pe Livia Stanciu la Curtea Constituțională și Laura Codruța Kovesi la DNA este un non-sens și românii au realizat acest adevăr. Pe post de ”sac de box”, Dragnea nu devine mai puternic dar nici nu slăbește cum și-ar fi dorit unii. Puterea acestuia, dacă aceasta există, este tocmai adversitatea Opoziției care lipsită de lideri charismatici se bazează pe înjurăturile la adresa liderului PSD.

România europeană are nevoie să iasă de sub zodia Dragnea dar acest lucru nu se poate face decât în momentul când toate instituțiile respectă regula jocului democratic. Când Dragnea nu va mai fi o ”victimă” a Liviei Stanciu, un controversat judecător garantat Băsescu, sau a altor structuri, steaua sa politică va dispare în neant. Până atunci, că ne place sau nu, vom continua să ne raportăm la ce face sau ce spune liderul social-democrat!