Se-ncing săbiile

Deși apar tot felul de nume pentru candidatura la fotoliile parlamentare, partidele tac mâlc și nu fac declarații oficiale. Se știe, deocamdată, doar că Partidul Social Democrat Gorj va avea în Uniunea Social Liberală șase posturi de parlamentari, dintre care cinci de deputat și unul de senator, Partidul Național Liberal va avea Colegiul 1 la Camera Deputaților și Colegiul 1 la Senat, iar Partidul Conservator rămâne fără nici un loc. Potrivit protocolului de la nivel național al USL, parlamentarii pe funcție ar trebui să poată candida din nou, ceea ce a afirmat, de curând și președintele PSD, Victor Ponta, dar se știe, pe surse, că negocierile la Gorj e posibil să nu respecte protocolul. Deși vicepreședintele PSD Gorj Ciprian Florescu a declarat ieri pentru Vertical că, contrar celor apărute în presă, lista candidaților PSD nu există încă oficial, se știe că Mihai Weber vrea Colegiul 2 al lui Mugurel Surupăceanu. Dar deputatul Surupăceanu a anunțat că va candida, pentru că așa prevede protocolul USL, înainte să apară lista oficială. De altfel, pe același colegiu a anunțat că e interesat să candideze și Ion Ciocea, primarul PSD de la Bustuchin, care a afirmat, la un moment dat, că e dispus să meargă chiar independent, dacă PSD-ul nu-și respectă o promisiune pe care i-a făcut-o cu ceva timp în urmă. Despre Colegiul 5 se știe că va rămâne destinat lui Vasile Popeangă pentru a candida, iar Colegiul 2 din Senat pentru Toni Greblă, în timp ce candidaturile pentru colegiile 3 și 4 sunt încă nu sunt stabilite, deși se vehiculează mai multe nume. PSD-iștii promit că în dou săptămâni vor face propuneri la nivel de PDS Gorj, mai precis în Biroul Permanent Județean, care vor fi validate de Biroul Permanent Național și abia apoi lista devine oficială și definitivă.
PNL-un e și el nehotărât, cel puțin oficial, pentru că Dian Popescu, președintele PNL Gorj, spune că va candida, dar nu a hotărât la ce. Organizația sa a primit, la împărțirea națională a USL, două colegii, în speță Colegiul 1 la deputați, pe care se află în prezent fostul deputat PNL Dan Ilie Morega, acum independent și Colegiul 2 la Senat, al senatorului Ion Rușeț de la PD-L. Dian Popescu promite că într-o săptămână se va lua decizia și va fi comunicată oficial.
Nici la PD-L nu s-au stabilit listele oficiale, după cum ne-a declarat Dan Vâlceanu, vicepreședinte PD-L Gorj, care spune că spre sfârșitul acestei luni vor avea loc alegeri, în cadru lărgit, printre alegători urmând să se afle președinții de organizații și primarii în funcție. Există, însă și aici un protocol național, care spune că parlamentarii în funcție vor candida în continuare, așa că Dan Vâlceanu a confirmat candidatura lui Ion Rușeț la Senat pe Colegiul 1 și a lui Severus Militaru la Camera Deputaților pe Colegiul 4. Nu același lucru se va întâmpla cu deputatul Cosmin Popescu, de pe Colegiul 3, care a devenit între timp independent.
După cum se știe, lupta în interiorul partidelor pentru candidaturi e acerbă, acesta fiind motivul pentru care se tergiversează anunțarea candidaților. De asemenea, se vorbește de niște miliarde, bani pe care candidații trebuie să-i verse la partid, pe lângă banii investiți în campanie. Deși aceștia sunt rezervați în declarații pe această temă, îmi amintesc o declarație a fostului deputat și fostului subprefect Marcel Romanescu. Acesta spunea că atunci când a candidat a avut noroc că scosese banii de pe nuntă și nu a vrut să mai candideze din nou, pentru că însemna să-și vândă mașina.