Școlile ar putea fi aruncate în haos în disprețul legii

Lăudat de unii pentru că a redeschis școlile, pe care între timp le-a închis absolut arbitar, ministrul Sorin Cîmpeanu o dă înainte cu organizarea concursurilor de director pe care înțelegem că le vrea politizate la maximum. Concursul pentru directorii de școli va avea loc marți, 27 iulie 2021 și pot participa toți cei care vor să fie directori, nu contează apartenența la Corpul experților în management educațional. Asistăm la suspendarea LEN(Legea 1/2011) fără acordul Parlamentului.

Pe 27 iulie 2021 va avea loc examenul național pentru concursul de directori de școli, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că pot participa toți cei care vor să fie directori și că nu contează apartenența la Corpul experților în management educațional. Potrivit specialiștilor din sistem, decizia ministrului Educației intră în contradicție gravă cu legislația actuală, nu se respectă perioadele legale de concurs, ordinea firească inspector școlar general-inspectori-directori la concurs și apartenența la CNEME.

“O să avem în data de 27 iulie cu siguranță un examen național pentru toți aceia care vor să devină director de școli. Fără condiții de apartenența la Corpul experților în management educațional și la astfel de lucruri. Subiectele vor fi relevante și mai cu seamă vor asigura un acces echitabil al tuturor celor care se cred îndreptățiți să devină director de școli.Asta va fi prima etapă.În luna august nu se va întâmpla nimic pentru că trebuie să respectăm dreptul colegilor la vacanță după o perioadă care i-a pus la grea încercare.Iar după începerea școlilor, în lunile septembrie-octombrie va avea loc cea de-a doua etapă – aceea a interviurilor în care vom vedea, prin consultare cu toți cei implicați, componența comisiilor care vor realiza aceste interviuri. Comisie în care sigur vor participa și reprezentanții școlii, pentru că indiferent de abilitățile tale manageriale, dacă nu ești acceptat de colectivul de profesori dintr-o școală atunci șansele de succes sunt minime. Vor fi reprezentanți ai inspectoratului, autorităților locale, vom vedea, pentru asta ne vom consulta. Dar examenul național se va derula pe data de 27 iulie”, a declarat Cîmpeanu.

Directorii de școli suspectează, având în vedere cele întâmplate în luna ianuarie 2021, o politizare excesivă a sistemului cu persoane afiliate partidelor de la guvernare.

Inițial Cîmpeanu a anunțat că etapa cu proba scrisă ar trebui să aibă loc în săptămâna 5-9 iulie, iar etapa a doua a concursului național pentru posturile de directori de școli, în săptămâna 26-30 iulie 2021.

Dacă ne luăm după declarațiile inițiale, actualele date înseamnă că examenul pentru directori va avea loc după Titularizare și Definitivat, marți pe 27 iulie 2021. Începutul anului școlar va fi organizat de actualii directori, dacă proba de interviu va fi în lunile septembrie-octombrie, iar apoi aceștia pot fi schimbați cu oamenii partidelor.

”Dacă nu vom putea să organizăm acest concurs din considerente epidemiologice, oricum acest concurs va trebui făcut imediat după reluarea școlii, în septembrie. În ambele variante pot să vă garantez că acest concurs, care să privilegieze competența directorilor de școli, în detrimentul oricăror alte criterii, va fi organizat în acest an”, a spus Cîmpeanu la televiziune.