Scandalul Facebook și generația analfabeților funcțional

Loading

Cea mai populară rețea socială, Facebook, trece prin clipe grele în majoritatea țărilor democratice după ce a fost implicată în manipularea a sute de milioane de oameni care să facă ce vor organizații sau personaje dubioase. În țări cu Parlament puternic, gen SUA și Marea Britanie, patronul Facebook a fost chemat în fața unor comisii de anchetă și lucrurile nu se vor încheia aici. La București este o liniște de mormânt ceea ce ne poate duce cu gândul că deopotrivă politicieni și ong-uri, de ce nu parchete și servicii secrete, au profitat sau folosesc ilegal astfel de surse de informații. Vă aduceți aminte de indivizii ”teleghidați” care își aprindeau lanternele telefoanelor în fața sediului Guvernului anul trecut? Am semnalat public de mai multe ori că este atipic să ieși în stradă ”să aperi” instituțiile de forță în timp ce revendicări de forță-șomaj, salarii mici, lipsa infrastructurii-rămâneau neacoperite.

Cam de acolo ar trebui să pornim când analizăm de ce zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în baza unui ideal generos dar fără să poată argumenta în vreun fel această opțiune. Practic, deși avem o Justiție praf și pulbere de care toată lumea e nemulțumită, indivizi cu un intelect mediu deveneau apărătorii abuzurilor și apologeții sistemului bolnav. Ba mai mult, orice mesaj pe Facebook care nu apăra DNA și ”zeița Anticorupției”-LCK era taxat de personaje vigilente pe care poate le aveai în listă dar pe care nu le cunoșteai. Așa au ajuns toți agramații, stimabili în felul lor, să te apostrofeze pe Facebook pentru opinii pe care orice om le poate avea într-un stat democratic. Din păcate, mesajele și manipularea Facebook(a unor firme care au utilizat date relevante la care au avut acces) a prins mai ales la generația tânără mai slabă intelectual sau cu surse de informație doar electronice. Dezamăgirile, frustrările, lipsa de competențe, șomajul, lipsa de perspectivă, toate aceste informații au fost folosite de Facebook pentru a le canaliza în jocul electoral sau, mai ales, postelectoral. De aceea, oameni care teoretic aveau ce face altceva decât să iasă în piață la oră fixă, credeau că salvează România când de fapt erau victimele unei uriașe manipulări. Toți artizanii străzii, inclusiv celebre pagini care îi chemau la luptă pe Facebook, nu puteau să emită decât niște șabloane gen ”jos” sau ”sus”, nu îți puteau spune de ce adoptă o anumită poziție. Aceștia ”știau” și erau ”informați”!

Personal, mă îndoiesc că Parchetul General sau și mai puternicul DNA vor începe vreo anchetă în această problemă, ar deschide o ”Cutie a Pandorei” care ar da de-a berbelecul manipulările grosolane din ultimii ani. Iar presiunea străzii, așa cum se întâmplă acum în țările democratice, nu va exista decât la o comandă, care aproape sigur nu va veni, din exteriorul țării.  Generația analfabeților funcțional, aproape jumătate din cei care au terminat gimnaziul în ultimii ani, nu va putea să descifreze decât mesaje clare și imperative. Ori în momentul când ți se spune că trebuie să dai jos cu Președintele, Parlamentul, Guvernul, toate alese democratic, încerci să faci acest lucru din generozitate și crezând  în justețea deciziei, deși este și antidemocratică și nu este nici măcar a ta. A nu reuși să distingi un mesaj, să nu îi identifici consecințele, sunt semnale clare de alienare a populației în baza unei educații tot mai precare.

Ce ar fi de făcut? Păi dacă ne luăm după americani, englezi, germani și alte popoare care au democrația în sânge, trebuie să aflăm adevărul!