Săptămânalul „Vertical”, zece ani din istoria Gorjului (I)

Loading

Cel mai longeviv săptămânal gorjean, cu apariție neîntreruptă din anul 2005, ”Vertical” se apropie de o aniversare frumoasă, zece ani de apariție neîntreruptă. Încercăm să marcăm evenimentul printr-o trecere în revistă a principalelor evenimente din cei 10 ani de existență, perioadă care se înscrie în istoria acestor meleaguri. Remarcăm performanța economică și editorială a apariției acestei publicații pe print într-o perioadă când tot mai multe ziare mor sau se refugiază în on-line.

Iată cum arăta un număr de la sfârșitul anului 2009 al săptămânalului VERTICAL
Iată cum arăta un număr de la sfârșitul anului 2009 al săptămânalului VERTICAL

În toamna anului 2005, trei jurnaliști din presa locală din Gorj-Aura Stoenescu, Cornel Șomâcu și Adriana Perșa-au pus bazele unui săptămânal cu o conducere transparentă și care să nu servească interesele obscure ale unor oameni de afaceri care aveau probleme cu legea sau scopuri politice mai mult sau mai puțin vizibile. La sfârșitul anului 2008, săptămânalul ”Vertical” a trecut printr-o reorganizare în urma căreia Adriana Perșa a ales un alt drum. În cele aproape 500 de apariții, ”Verticalul” a devenit un brand foarte apreciat de iubitorii de presă din județul Gorj și nu doar din județul nostru. Prin intermediul ediției on-line, ”Verticalul” este astăzi apreciat și citat în media națională.

Povestea unui nume

Inclusiv alegerea numelui ”Vertical” are o întreagă poveste. Fondatorii, cei trei ziariști amintiți mai sus, aveau experiențe mai puțin fericite de la publicațiile unde lucraseră anterior. Imixtiunea în problemele editoriale, dificultățile financiare și încercarea de a folosi ziarul ca un paravan pentru afaceri oculte, erau tot atâtea lucruri pe care le doream scoase din practica jurnalistică locală. Și așa a apărut denumirea de ”Vertical”, un nume care a devenit renume dar care a exprimat ideile tuturor celor trei fondatori. Chiar dacă ”nașul” denumirii este subsemnatul, trebuie să subliniez faptul că s-a lucrat cu mai multe denumiri pentru alegere, s-a cochetat inclusiv cu ideea de a revigora o altă publicație locală. Acum ”Verticalul” are o istorie, zece ani nu sunt deloc puțini în viața presei locale, și merite importante în viața socială, economică, politică și, mai ales culturală a Gorjului. Se poate spune fără teama de a greși că prin paginile ”Verticalului” s-au perindat în cei zece ani tot ce era important și relevant în acest colț de țară.
Fondatorilor, Aura Stoenescu și Cornel Șomâcu, ne place să credem că am rămas verticali în toți acești ani. Acest ziar a înregistrat tentative de cumpărare, de intimidare și chiar de influențare dar și-a păstrat echilibrul și cititorii. Cei care citesc aceste rânduri trebuie să fie conștienți că nu este deloc ușor să editezi atât amar de vreme un ziar care să nu aibă în spate nu știu ce firmă cu nu știu ce interese, ”Verticalul” a trăit doar din activitatea lui și abnegația unor oameni. Poate că uneori nu au fost bani de tipografie și salarii, poate că și deplasarea în județ a fost de multe ori o problemă, importantă a fost de fiecare dată întâlnirea cu cititorii. Și poate faptul care a contat cel mai mult a fost provocarea de a apărea în fiecare săptămână.

Un ziar VERTICAL

Independent de patimile politice, săptămânalul ”Vertical” a reușit să își păstreze echilibrul. Am remarcat de fiecare dată lucrurile pozitive, cele întreprinse în interesul gorjenilor și am înfierat de câte ori a fost cazul lucrurile negative. ”Verticalul” a avut poziții corecte și echilibrate în toate marile evenimente ale perioadei de la succesiunea ciclurilor electorale la deteriorarea situației economice a Gorjului. Așa cum au constatat și cititorii noștri, am realizat treptat că acest tip de eveniment contează tot mai puțin din perspectiva timpului și ne-am concentrat atenția spre lucruri importante care țin de social și cultural. Nu este puțin, am putea spune că unic în peisajul presei scrise din Gorj, ca din paginile ”Verticalului” să se nască cărți sub semnătură Violeta Tătaru-director Curtea de Conturi Gorj, Ion Elena-director CJRAE Gorj, Cristian Toader Pasti-director Parcul Industrial Bumbești Jiu, Cornel Șomîcu-director Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” , prof. Andrei Popete Pătrașcu ș.a.
Printre meritele importante ale săptămânalului ”Vertical” în domeniul cultural, articole de atitudine de data aceasta, se numără și scoaterea a două instituții culturale de nivel județean de sub zodia unor conduceri nefaste. Amintim aici campaniile împotriva fostului director al Centrului ”Brâncuși”, Sorin Lory Buliga, și fostului director al Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Vasile Marinoiu. Timpul și autoritățile au arătat justețea demersurilor noastre! (Va urma)