Să vină F-16! Aviaţia română la pământ

Loading

Când scriem aceste rânduri, România nu are de facto aviaţie de vânătoare şi atac la sol. În curând însă flota aeriană militară a României se va înnoii  cu avioane americane F-16 cumpărate din Portugalia. Numai că avioanele sunt second-hand. Credeaţi că vom cumpăra avioane performante, de ultimă generaţie? Aviaţia română este propriu-zis la pământ. Anul acesta piloţii români de vânătoare au zburat puţin sub 30 de ore. România mai are aproximativ 24-28 de avioane MIG-21, inclusiv varianta de atac la sol şi dublă comandă, care pot fi ridicate în aer. În urmă cu doi ani, s-a încercat achiziţionarea a 24 de avioane, tot second-hand, de la americani. De fapt, avioanele propriu-zise erau oferite gratuit, însă României îi revenea sarcina de a plăti un miliard de dolari pentru antrenarea piloţilor, mentenanţă şi upgradare, precum şi pentru adaptarea infrastructurii aeroportuare. Ne exprimam convingerea la acea dată că oferta americană era un bonus pentru „scutul antirachetă”.
Bulgarii se vor „înnoii” şi ei tot anul acesta, însă cu avioane second-hand multirol Eurofighter din Germania sau Italia, pe care urmează să le achiziţioneze la preţul de 12,5 milioane de euro bucata.
Dacă vă întrebaţi cât vor costa avioanele F-16 cumpărate din Portugalia încă nu ştim, dar Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării a ţinut să precizeze că „avioanele la mâna a doua nu înseamnă acelaşi lucru cu o maşină la mâna a doua. Se desface până la ultimele bucăţele de aripi. Când se reasamblează poate fi folosit în condiţii de siguranţă. Avioanele sunt foarte bine întreţinute. Răspundem tuturor directivelor U.E.”
Ceea ce nu înţelegem este de ce ne trebuie 9 avioane second-hand, în loc de 4 sau 5 de ultimă generaţie? Prostiţi din nou, înghiţim în sec şi ne uităm în zare după avioane. Este însă foarte posibil ca în mai puţin de doi ani să nu mai avem ce face din RoAF, ramura vânătoare-bombardament Se doreşte oare distrugerea capacităţii de luptă a aviaţiei române?! Trebuie să rămânem doar o aviaţie de tip „cărăuş”, dotaţi doar cu transportoare, singura ramură a aviaţiei care mai zboară decent?! Sunt, desigur, întrebări la care nu vom primii răspunsuri, dar nu putem rămâne indiferenţi la felul în care se traduce servilismul României în faţa N.A.T.O. şi U.E.

One Comment on “Să vină F-16! Aviaţia română la pământ”

  1. corectie, avioanele nu sunt second hand, ci third hand ca ele au fost donate Portugaliei de catre SUA.

    sunt niste vechituri din 1983 care nu vor face multi purici pe aici inainte sa fie canibalizate.

    daca vom avea 2 din ele functionale ar trebui sa ne declaram multumiti.

Comments are closed.