Ingrediente:
1 kg faina;
300 grame zahar;
200 grame unt;
8 linguri ulei;
50 grame drojdie;
1/2 litru lapte;
1 lingurita rasa de sare;
8 oua;
cat de multa nuca macinata;
mirodenii (coaja rasa de lamaie, esenta rom, zahar vanilat).
Mod de preparare: Aluatul il amestecam 200 ml lapte fierbinte cu 250 g faina si se toarna peste toata faina. Se amesteca cu o lingura de lemn apoi se framanta putin cu mana pentru a nu se forma cocoloase. Apoi se face maiaua: drojdia cu o lingurita rasa de zahar si putin lapte caldut se lasa la crescut. Dupa ce a crescut se toarna peste faina. Galbenusurile de la cele 8 oua se amesteca cu zaharul si cu laptele ramas plus sarea si uleiul. Atentie: uleiul se toarna putin cate putin ca la maioneza. Se framanta bine cu mana si atunci cand s-au incorporat (fara cocoloase), se toarna untul topit (caldut) si mirodeniile si se mai framanta pentru inca 15 minute. Umplutura pentru cozonac cu nuca. Albusurile de la cele 8 oua, batute spuma cu o cana de zahar (dupa gust), in care se toarna nuca data prin masina de tocat.
Mentiuni: Se unge cu miere si se presara nuca peste.