Reglementări privind taxa auto

masini-1Persoanele care au cumpărat sau vor cumpăra în perioada 15 decembrie 2008 – 31 decembrie 2009, inclusiv, autovehicule cu motoare Euro 4 şi capacitate cilindrică de până la 2000 cmc înmatriculate pentru prima dată într-un stat membru al UE beneficiază de exceptarea de la plata taxei pe poluare pentru autovehicule în condiţiile în care înmatricularea, pentru prima dată în România se face în termen de 45 de zile, după 1 ianuarie. Anunţul a fost făcut marţi, 29 decembrie 2009, de către primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a subliniat că această măsură a fost agreată de ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, cu reprezentanţii Comisiei Europene. „Acesta este termenul discutat astfel încât toţi cetăţenii să aibă egalitate de tratament, indiferent că au cumpărat în acest an sau continuă să-şi cumpere autovehicule până la sfârşitul anului”, a afirmat primul-ministru.
La rândul său, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a precizat că decizia Guvernului va permite persoanelor care au achiziţionat până la 31 decembrie autovehicule cu motoare Euro 4 şi capacitate cilindrică de până la 2000 cmc să aibă timpul necesar să le înmatriculeze, beneficiind de scutirea la plata taxei. „Autovehiculele de acest tip care vor fi aduse în ţară după 1 ianuarie nu vor mai fi exceptate de la taxă”, a menţionat ministrul Mediului şi Pădurilor.
De asemenea, tot în domeniul industriei auto primul-ministru Emil Boc a anunţat că Programul Rabla  va fi aplicat şi după 1 ianuarie 2010, urmând să fie extins şi pentru persoanele juridice. „Programul va deveni operabil începând cu 1 ianuarie 2010”, a afirmat premierul.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a menţionat că ordinul de ministru care prevede prelungirea acestui program pentru anul viitor a fost deja semnat, fiind menţinute aceleaşi prevederi care au fost aplicabile în cursul acestui an. „În momentul actual sunt demarate toate condiţiile pentru a demara acest Program de la începutul lunii ianuarie”, a afirmat Laszlo Borbely. În ceea ce priveşte programul de înnoire a parcului pentru tractoare, care va funcţiona din 2010, ordinul de ministru este finalizat şi va fi promovat începând cu ianuarie 2010, astfel încât până la sfârşitul lunii ianuarie Programul să fie demarat, a menţionat ministrul Mediului şi Pădurilor.