Regal folcloric în amintirea artistului Petrică Mîțu-Stoian

Unul dintre cei mai iubiți și apreciați artiști de muzică populară din ultimele decenii, Petrică Mîțu-Stoian a plecat prea devreme la stele. La aproape doi ani de la dispariția sa, marcăm și desfășurarea primei ediții a Festivalului cu acest nume, eveniment manageriat de artistul și proprietarul postului de televiziune EMI TV, EMIL BADEA. Sute de gorjeni au luat cu asalt Teatrul de Vară din Târgu-Jiu miercuri, 28 iunie 2023, la prima ediție a Festivalului ”Petrică Mîțu Stoian”, spectacol onorat de cei mai de seamă artiști care au cântat alături de marele artist mehedințean. Spectacolul a fost transmis în direct de postul național de televiziune EMI TV.

La sfârșitul anului trecut, artistul Emil Badea a primit o misiune foarte importantă din partea familiei regretatului interpret Petrică Mîțu Stoian, aceea de a administra în mod exclusiv moștenirea culturală lăsată de marele artist. Această alegere a familiei a avut în vedere atât apropierea dintre cei doi artiști și respectul de care s-a bucurat înainte și după tragicul sfârșit Petrică Mîțu Stoian din partea lui Emil Badea și a televiziunii sale. Subliniem că Emil Badea rămâne singurul artist din generația tânăra, cu care Petrică Mîțu Stoian a imprimat, de-a lungul vieții, un cântec în duet, și nu orice cântec, un mesaj puternic tată-fiu, în domeniul artistic.

Festivalul Național de Folclor ”Petrică Mîțu Stoian”, organizat de Emil Badea și EMI TV, a fost susținut de Consiliul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului” și Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu. Festivalul Național de Folclor „Petrică Mîțu Stoian“ s-a desfășurat pe scena Teatrului de Vară ,,Nelu Dumitru“ din Târgu Jiu și a reunit interpreți de muzică populară cu care regretatul Petrică Mîțu Stoian a interacționat în diferite momente ale vieții sale. Au urcat pe scenă la Târgu-Jiu: Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Cristian Pomohaci, Maria Loga, Anica Ganțu, Constantin Măgureanu, Nina Predescu, Emil Badea, Cristina Turcu Preda, Vasile Ciobanu, Roberta Crintea, Claudia Torop, Victorița Lăcătușu, Ileana Lăceanu, Adrian Stanca, Georgiana Bîrsac, Constantin Bahrin, Alexandra Bleaje, Sanda Argint, Andra Matei și Ion Drăgan. A acompaniat orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“. Momentele coregrafice au fost susținute de corpul de balet al aceluiași ansamblu. Spectacolul a fost prezentat de cunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice la EMI TV, Codruța Florescu.

La finalul spectacolului, Emil Badea avea să concluzioneze: ”Prima ediție a Festivalului Național de Folclor „Petrică Mîțu Stoian” a fost o MARE REUȘITĂ! Mulțumesc publicului pentru prezență, mulțumesc artiștilor care au răspuns invitației de a participa la omagierea marelui „Petrică Mîțu Stoian” ! Cei care nu au putut veni, îi așteptăm la edițiile următoare! Mulțumesc familiei regretatului artist, mulțumesc Consiliului Județean Gorj, Ansamblului Profesionist Doina Gorjului, Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Tg-Jiu și nu în ultimul rând, Școlii Populare de Arte Tg-Jiu.”