Tot mai puțini studenți în Gorj

Loading

Cornel ŞomâcuSingura universitate de stat din Târgu-Jiu se află într-o situație dificilă după ce în acest an nu a reușit să ocupe în totalitate nici locurile bugetate. La cele cu taxă nu a fost deloc înghesuială, doar jumătate dintre locuri găsindu-și un ocupant. Lăsând la o parte oferta disproporționat de mare, 2000 de locuri la 3000 de absolvenți cu Bacalaureat în 2014 este o imbecilitate, este clar că învățământul superior de la Gorj începe să nu atragă nici măcar pe cei cu probleme sociale. Cu taxe sau nu, tinerii respectivi se gândesc că pot fi vânzători în piață sau la supermarket și fără Facultatea de Drept sau cea de Istorie, ultima cu o prezență efemeră la Târgu-Jiu.
Din acest punct de vedere demisia rectorului Moise Bojincă și a prorectorilor Mihai Cruceru și Liviu Cârțână se impunea, fie și doar prin prisma unor proceduri democratice. Doar că aceștia nu pot influența viața economică a Gorjului ca să se creeze mai multe locuri de muncă, să apară mai multe oportunități pentru cei cu studii superioare. Un prieten bun îmi spunea că fata domniei sale, cu facultate făcută pe bune într-un centru universitar, i-a spus că nu se va întoarce la Târgu-Jiu nici dacă va spăla podele la București. Concluzia este foarte simplă, tinerii pleacă spre alte meleaguri pentru că nu au ce face la Târgu-Jiu iar locurile de muncă, puține câte sunt, nu s-au mai dat pe bune de pe vremea lui Ceaușescu.
UCB-ul are și el problemele sale, scandalurile interminabile și calitatea resurselor umane lăsând de dorit. Am reținut remarca unui om de cultură de la Gorj care se referea la faptul că la UCB singurele nume de referință sunt în prag de retragere sau au ieșit deja la pensie: Nicolae Brânzan, Ion Mocioi, Adrian Gorun, Gheorghe Gorun , Ion Popescu-Brădiceni și lista se apropie de sfârșit. Cu riscul de a-i supăra pe alții care au o părere prea bună despre ei, m-aș fi așteptat ca toate mințile luminate din spațiul public, cu patalamale, să își găsească locul sub această cupolă academică. Din nefericire, noi avem soții, amante, odrasle și…Cu alte cuvinte, problemele sunt peste tot dar poate cea mai supărătoare este cea referitoare la faptul că vorbim de o unitate etalon a acestui județ.
Studenții sunt mai puțini, elevii sunt mai puțini în Gorj dar problema mare este că nu au alternativă pe meleagurile natale.