Proiecte cu finanţare europeană pentru practică în ţările U.E.

Loading

Elevii din Peştişani au ocazia de a studia în alte ţări
Elevii din Peştişani au ocazia de a studia în alte ţări

Doar în acest an, elevi ai Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Peştişani au făcut practică în Germania. Aceştia au beneficiat de un proiect european ce l-a permis să se pregătească pentru momentul în care vor ieşi de pe băncile şcolii şi îşi vor căuta un loc de muncă. Mai mult, elevii au beneficiat şi de o bursă, plătită tot din bani europeni, iar fiecare dintre cei 16 tineri înscrişi în proiect s-a ales cu circa 400 de euro.
Elevii de la Liceul din Peştişani au făcut practică acum câteva luni în Leipzig, Germania, ca urmare a unui proiect european de formare profesională şi sprijinire a tinerilor în tranziţia spre piaţa muncii. Cei 16 elevi s-au specializat în domenii ca tehnician operator tehnică de calcul şi tehnician mecatronist. Ei au stat în Germania timp de trei săptămâni şi spun că pregătirea îi va ajuta la angajare.
Profesor Marinela Iliescu, directorul Liceului Tehnologic din Peştişani, ne-a declarat: „Un grup de 16 elevi a participat la o experienţă de formare profesională în Germania, timp de trei săptămâni. Elevii au dobândit o serie de competenţe profesionale, lingvistice şi pedagogice. Cei 16 elevi au efectuat stagii de practică la un partener din Germania, pe modulul de circuite electronice. Elevii noştri s-au descurcat foarte bine. Ţinând cont de faptul că agenţii de practică sunt foarte greu de găsit şi nu prea avem dotarea necesară pentru a efectua stagiile de practică, noi am reuşit să facem aceste parteneriate, iar elevilor le este mult mai uşor să îşi găsească un loc de muncă”.
Conform proiectului, elevii au primit la plecarea în Germania câte 75 de euro, iar la sfârşitul săptămânii trecute i au încasat şi diferenţa de bani stabilită în proiect. În total, fiecare dintre cei 16 tineri s-a ales cu câte 377 de euro. La înmânarea sumelor de bani a fost prezent şi inspectorul şcolar general Ion Işfan. În perioada noiembrie 2014-august 2016, Liceul din Peştişani va fi partener într-un nou proiect similar, a cărui valoare este de 172.477 de euro. 60 de liceeni din Peştişani, Bustuchin şi Baia de Fier vor face practică în Germania şi Polonia.