Proiect educațional ,,Acasă la Domnul Tudor…”

Loading

 

Tudor Vladimirescu a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor. S-a născut în satul Vladimiri (jud. Gorj), într-o familie de ţărani liberi, în anul 1780.

Contemporanii lui Tudor Vladimirescu l-au descris ca fiind sobru, posomorât și aspru, toată înfăţişarea lui având„un aer de comandir”. Era, însă, respectat de soldații săi. Pentru Tudor cel din Vladimiri ,,patria era norodul, nu tagma jefuitorilor! ”
În fiecare an, elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Andreești, marchează ziua de 27 mai cu activități menite să reamintească tuturor locuitorilor comunei Vladimir că Tudor a fost ucis de șefii eteriștilor la Târgoviște, în noaptea de 27 spre 28 mai, învinuit fiind de colaborare cu otomanii împotriva eteriștilor, fapt pe care istoria nu l-a confirmat niciodată.
Evenimentul organizat de către elevi și cadre didactice, se dorește un omagiu adus celui care, în urmă cu aproape două secole, a introdus numele comunei Vladimir în istoria națională.
Proiectul educational ,,Acasă la Domnul Tudor…” a presupus implicarea unui număr mare de elevi ai claselor V-VIII și cadre didactice în organizarea unui spectacol comemorativ la Casa Memorială Tudor Vladimirescu din comuna Vladimir. Elevii au evocat figura marelui oltean , au readus în fața publicului texte vechi despre despre cel ce a fost conducătorul Revoluției de la 1821, au recitat și au îmbrăcat strai popular gorjenesc, invitând participanții la o șezătoare specifică satelor oltenești.
La acest eveniment au participat reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Vladimir, Bibliotecii Vladimir, ai Muzeului Județean Gorj precum și locuitori ai comunei Vladimir.
O surpriză plăcută a fost prezența la aceste evenimente a unui grup de elevi de la Școala Gimnazială ,, ”Antonie Mogoș”  Bălești sub coordonarea domnului profesor Cornel Șomîcu. Elevii de la Bălești sunt implicați în Proiectul Istoric Județean PE URMELE LUI TUDOR VLADIMIRESCU, acțiune desfășurată în parteneriat cu Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Inspectoratul Școlar Județean Gorj.

Director Dobre Ion
Consilier educativ Besoi Vasilica