Elevii care au depășit cu 3 ani vârsta clasei în învățământul primar, cu mai mult de 4 ani vârsta clasei în învățământul gimnazial, respectiv cu mai mult de 5 ani vârsta clasei în învățământul liceal, pot fi înscriși la clase cu frecvență redusă, în învățământul obligatoriu, propunerea a fost făcută de Ministerul Educației într-un proiect de lege pus în consultare publică. Trebuie să fi promovat un număr de clase din învățământul preuniversitar obligatoriu, indiferent de formă: zi sau seral.
Metodologia pusă în dezbatere publică reglementează organizarea şi funcționarea învățământului obligatoriu la forma de învățământ cu frecvență redusă. Structura anului școlar respectă prevederile legale în vigoare pentru învățământul cu frecvență zi, potrivit proiectului.
Pentru persoanele care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei în învățământul primar, cu mai mult de 4 ani vârsta clasei în învățământul gimnazial, respectiv cu mai mult de 5 ani vârsta clasei în învățământul liceal, învățământul obligatoriu se poate organiza şi în forma de învățământ cu frecvență redusă. Trebuie să fi promovat un număr de clase din învățământul preuniversitar obligatoriu, indiferent de formă: zi sau seral.
Persoanele se pot înscrie la forma cu frecvență redusă în clasa imediat următoare celei promovate. Prezența la orele de curs şi la toate activitățile din programul este obligatorie.
Clasele se pot înființa în orice școală în care se desfășoară învățământul obligatoriu cu frecvență. E nevoie de minimum 10 elevi la primar și gimnaziu și nu mai puțin de 15 elevi la liceu, potrivit art. 23 alin 1, lit – f, din Legea Educației 198/2023.
Orele desfășurate în învățământul obligatoriu cu frecvență redusă pot fi repartizate şi în regim plata cu ora pentru profesori, iar elevii se pot transfera elevi de la zi la învățământ obligatoriu cu frecvență redusă în anumite condiții.