Profesorii și medicii ar putea avea salarii mai mari

În pofida opoziției Partidului Național Liberal și a guvernului tehnocrat susținut de acest partid, cadrele didactice  vor primi salarii mai mari cu 15% de la 1 ianuarie 2017. Legea a fost atacată la CCR dar contestația pare să nu aibă  sorți de izbândă deoarece nu e vorbă de o inițiativă a Parlamentului, care ar fi încălcat o lege în vigoare, ci de dezbaterea și aprobarea Ordonanței 20/2016. Mărirea de salarii a fost solicitată de FSLI în ultimele luări de poziție.

Deputatii au adopProfesorul universitar Toader Nicoară a fost unul dintre cei care au conferenţiat în faţa profesorilor din toată ţaratat luni Ordonanta 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educație și Sănătate în medie cu 15%.
Amendamentul referitor la majorarea salariilor din Învățământ prevede ca: „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant existente in plata la data de 31 decembrie 2016 se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei si aprobate prin Hotarare de Guvern, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei”.

Majorarea salarială de 15% se va aplica si personalului din inspectoratele scolare, in aceasta categorie fiind inclus personalul administrativ. Au votat „pentru” 184 de deputati, iar unul nu si-a exprimat votul, parlamentarii PNL părăsind sala.

De asemenea,  a fost aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar, care prevede ca, „incepand cu 1 decembrie 2016, sporurile si alte drepturi salariale specifice activitatii se vor calcula prin raportare la salariul de baza”, si nu la cel din 2009. Salarii mai mari cu 15% vor primi si angajatii din sistemul de asistenta socială.Interesant că programul PNL cuprinde măriri de salarii pentru profesori dar acestea sunt refuzate tocmai de acest partid.