Profesori gorjeni într-o mobilitate Erasmus + în Ohrid-Macedonia de Nord

În perioada 17-21 februarie 2025 s-au desfășurat în Ohrid, Macedonia de Nord activitățile din cadrul Acreditării Inspectoratului Școlar Județean Gorj, anul III, cu numărul 2024-1-RO01-KA121-SCH-000205429. Proiectul este coordonat de doamna inspector școlar Angelica Necșulea și de către domnul inspector școlar general, profesor doctor Mihai Istrate.

Cadre didactice din școlile ce aparțin consorțiului (Școala Gimnazială Godinești, Școala Gimnazială Slivilești, Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, Liceul cu Program Sportiv Târgu Jiu, Grădinița cu Program Prelungit nr.1 Motru și Școala Gimnazială Ionești)     s-au deplasat în pitorescul oraș macedonean de pe malul lacului Ohrid și au participat la cursuri de formare furnizate de Asociația Edu2Grow. Cele două cursuri la care a participat grupul țintă (Spice up formal education! și Inclusive classroom through ICT) au avut ca scop dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și pregătirea lor pentru o școală incluzivă și care să promoveze educația non-formală.

În cadrul cursului „Spice up formal education!”, participanții au explorat roluri din diferite dimensiuni ale educației, valorificând metode din diverse zone culturale, adaptate elevilor de diferite vârste. Au fost prezentate modalități concrete de mediere a conflictelor, instrumente de coaching, soluții creative la problemele interculturale, au fost consolidate strategii de acceptare a tuturor membrilor unei comunități. Conștientizarea barierelor care apar în procesul de învățare reprezintă primul pas pe care profesorul poate să îl facă spre a le depăși, iar aceste obstacole au fost identificate într-un mod extrem de creativ.

Activitățile practice au fost apreciate, deoarece au oferit ocazia de a aplica în mod concret cunoștințele dobândite. Feedbackul colectat a indicat că instrumentele utilizate au fost eficiente și ușor de aplicat în contexte diverse.

Participarea la acest curs i-a ajutat pe profesorii participanți să găsească soluții concrete la probleme identificate în timpul orelor de curs și nu numai.

Cursul „Inclusive classroom through ICT” a fost o sursă plină de inspirație în vederea aplicării tehnologiilor digitale în orele de curs, dar și o modalitate de a transforma un grup     într-o adevărată echipă, cultivând starea de bine și atmosfera caldă, prietenoasă. S-au realizat activități practice în care participanții au creat pliante digitale utilizând aplicații precum Canva, sau jocuri quiz interactive în aplicația Kahoot. Au fost prezentate abordări privind medierea conflictelor, instrumente de coaching, soluții creative la problemele interculturale, au fost consolidate strategii de acceptare a tuturor membrilor unei comunități.

Într-o atmosferă de înalt profesionalism, cadrele didactice din grupul țintă s-au conectat la realitățile sistemului de învățământ, descoperind cultura altor popoare și promovând diversitatea și incluziunea.

Spațiul încărcat de semnificații istorice, culturale și religioase al Macedoniei le-a oferit privilegiul de a întregi experiența de învățare cu cea culturală prin vizitarea obiectivelor turistice din Ohrid, dar și din Skopje, capitala țării gazde.

La sfârșitul celor cinci zile de curs, toți participanții au primit Certificatul de mobilitate Europass. 

La întoarcerea acasă, profesorii din consorțiu sunt nerăbdători să împărtășească colegilor, în cadrul activităților de diseminare, toate lucrurile noi pe care le-au aflat, dar și să implementeze în clasă, alături de elevi, metodele descoperite.

După o astfel de experiență plină de roade, se poate afirma că Erasmus+  schimbă vieți!

Irina Mihaela Ionescu

Maria Magdalena Mătrăgună