Profesor din Tismana, acuzat de luare de mită

Un profesor de la Grupul Şcolar Industrial Tismana e acuzat de foşti elevi că primeşte şpagă pentru a favoriza pe unii şi pedepseşte pe cei care nu îl ”onorează” la fel. Aceeaşi acuzaţie vine şi din partea unor elevi actuali ai liceului, doar că aceştia au preferat, din motive lesne de înţeles, să nu-şi dezvăluie identitatea.

Doar seraliştii şi elevii plecaţi din liceul Tismana au curajul să-şi dea numele
Doar seraliştii şi elevii plecaţi din liceul Tismana au curajul să-şi dea numele

Inginerul Ion Răuţ, care predă specialităţi la liceul din Tismana, a avut prima acuzaţie oficială împotriva sa din partea lui Gheorghe Bratiloveanu, elev din satul Cloşani, comuna Padeş. Acesta a făcut plângere anul trecut, în vară,  la Prefectura Gorj, că profesorul Răuţ îi cerea lunar jumătate din bursa socială la care avea dreptul, pentru a-i motiva absenţele. Prefectura a trimis sesizarea la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, s-au făcut cercetări, dar profesorul nu a recunoscut fapta, iar elevul s-a mutat la liceul din Baia de Aramă, după ce rămăsese corigent la trei materii. Deşi nu i s-a dat dreptate, cazul fiind clasat, elevul Gheorghe Bratiloveanu continuă să-şi susţină declaraţia: „Eu mai lipseam, pentru că mai eram bolnav, sau pentru că trebuia să am grijă şi de casă. La noi e mult de muncă şi trebuia s-o ajut pe mama, iar profesorul Răuţ mi-a zis că dacă aduc scutiri medicale îmi motivează absenţele. Pentru asta, îi dădeam jumătate din bursă. Într-o lună nu i-am mai dat bani, aşa că a început să-mi facă probleme. A încercat să-mi facă rău, pentru că aş fi adus adeverinţe medicale false.  Până la urmă, a trebuit să mă transfer la Baia de Aramă, dar nici acolo nu m-a lăsat. A aflat că am fost trecut în clasa a X-a, deşi ştia că plecasem de la Tismana cu trei corigenţe şi a făcut în aşa fel să fiu declarat repetent şi să fac din nou clasa a IX-a.” Într-o oarecare măsură, declaraţia pe care ne-a dat-o Ion Răuţ în legătură cu aceste acuzaţii seamănă cu cea a elevului, dar spune că nu a luat nici un ban de la el: „E o mare minciună. Cât l-am ajutat eu pe copilul ăsta şi uite ce-mi face! I-am cerut să aducă adeverinţe medicale, ca să-i pot motiva absenţele, că eram dirigintele lui. Dar nu i-am cerut nici un ban. Şi nu din cauza mea a rămas corigent, pentru că era la alte trei materii, nu la a mea.” Chiar dacă spune că nu are nimic cu elevul, răzbunarea lui Răuţ l-a urmărit şi în Mehedinţi, unde s-a mutat să scape de el, după cum spune copilul. Profesorul recunoaşte că el a avut grijă să repete anul: „Am aflat că a fost trecut direct în clasa a X-a, deşi eu ştiam că rămăsese corigent la trei materii, deci trebuia să repete anul. Am anunţat secretariatul, cei de acolo au verificat la noi la secretariat şi s-a confirmat că el apărea, la transfer, nu cu repetenţie cum era normal, ci doar cu trei corigenţe, aşa că s-au făcut corecturile şi a fost trimis înapoi la clasa a IX-a.”

O altă speţă
Un alt fost elev al lui Ion Răuţ, din Motru, ne-a făcut declaraţii în legătură cu comportamentul necorespunzător al acestuia, dar, deocamdată,  nu a dorit să-i fie făcut public numele, însă ne-a asigurat că va merge la instanţă să-şi susţină declaraţiile, dacă va fi cazul. Acesta a fost lăsat repetent în ultimul an de seral, după ce, în urma unei altercaţii cu profesorul de specialităţi, i-a fost scăzută media la purtare la 3, fiind şi exmatriculat. Aici, profesorul are argumentele sale: „Îl ştiu foarte bine pe acest fost elev, pentru că m-a ameninţat că-mi ia gâtul, dacă nu-i trec nevasta clasa, pentru că erau amândoi elevii mei. Lipseau mereu, că ziceau că au copil mic, aşa că le-am cerut să aducă în săptămâna următoare nişte referate ca să-i trec. Ei au lipsit din nou şi au venit cu ele peste două săptămâni, aşa că le-am spus că nu le dau mai mult de şase şi cum le trebuia notă mai mare, au rămas corigenţi. Atunci, el mi-a spus că-mi taie gâtul. Am făcut plângere la parchet, dar i-au dat numai o amendă de 4 milioane, aşa că m-am adresat şi la instanţă, pentru daune morale. Nu mi-a fost acceptată proba cu martori, el nu a venit la proces, dar a fost luat dosarul în pronunţare. Nu m-am dus nici până acum să văd dacă am câştigat sau nu.”
Fostul elev recunoaşte, la rândul lui, că şi-a ieşit din fire şi că i-a vorbit necorespunzător profesorului, dar e foarte nemulţumit că în timpul cercetărilor, în urma căruia Parchetul l-a găsit vinovat şi i-a aplicat o amendă, nu au fost luate în calcut declaraţiile lui, ale soţiei şi ale altor elevi, care au arătat că profesorul a fost cel care a generat conflictul, mai mult, că acesta a încălcat toate regulile: „Era normal să-mi ies din fire.  Eu lucrez în minerit soţia cu copilul, ne era greu să facem naveta la seral. Iar alţii lipseau pe rupte şi nu li se întâmpla nimic. Unul, Tămâş, chiar a stat la muncă în Austria un an şi nu a avut nici o problemă. Noi doi eram în situaţia de corigenţă, pentru că luasem câte un 3 că nu avusesem compas la noi, aşa că ne-a zis că, dacă aducem nişte referate, ne trece. N-am venit la următoarea oră şi, pentru asta, ne-a dat doar 6, iar nouă ne trebuia 7, aşa că am rămas corigenţi. Nici nu mai ştiu ce i-am zis. S-a făcut consiliu şi mi-a fost scăzută media la purtare la 3, aşa că am fost exmatriculat şi am repetat anul la Motru. Acum sunt absolvent. Iar pentru soţie am făcut plângere la inspectorat şi a fost numită o comisie să o examineze şi a trecut.”
Întrebat de noi dacă consideră că a procedat corect cu cei doi, mai ales că aceştia îl acuză că pe ei i-a persecutat, în timp ce alţii primeau note de trecere fără nici o greutate, dacă dădeau 500.000 lei vechi, profesorul Ion Răuţ ne-a declarat: „Nu-i adevărat nimic. Eu nu am luat bani de la nimeni! Ei nu au învăţat şi i-am picat. Iar regulamentul prevede că au dreptul să conteste notele lor, nu pe ale altora!”

Atac politic?
Deşi doi elevi au ajuns să repete anul, iar mulţi alţii ne-au făcut declaraţii  cum că Ion Răuţ ia bani şi chiar motorină de la elevi, aceştia au vorbit, deocamdată, sub protecţia anonimatului,  pentru că sunt încă elevi la Grupul Şcolar Industrial Tismana şi se tem să nu fie persecutaţi. Ei spun, însă, că imediat ce vor termina liceul vor face declaraţii oficiale. Inginerul- profesor Ion Răuţ ne-a declarat, însă, că toţi care îl acuză nu fac altceva decât să facă pe plac adversarilor politici: „Eu sunt politician, urmează alegerile şi de aia sunt atacat. N-au decât să mă acuze. E dreptul lor la cuvânt, dar eu nu am nici o treabă, pentru că mă ştiu curat. Nimic nu e adevărat din ce vi s-a spus…”