PREMIERĂ! CCR anulează alegerile prezidențiale și impune reluarea tuturor procedurilor, de la strângerea de semnături

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în unanimitate, anularea întregului proces electoral pentru alegerea președintelui țării. Astfel, autoritățile vor trebui să stabilească o nouă dată și un nou calendar pentru desfășurarea alegerilor. Într-o hotărâre pronunțată pe 6 decembrie 2024, judecătorii CCR au invocat articolul 146, litera f) din Constituție, subliniind că instituția are rolul de a asigura respectarea procedurii corecte în alegerile pentru funcția de președinte și de a valida rezultatele acestora.

Decizia Curții vizează anularea procesului electoral pentru alegerile prezidențiale din 2024, organizate conform Hotărârii Guvernului nr. 756/2024 privind data stabilită pentru scrutin și Hotărârii Guvernului nr. 1061/2024, care aproba programul calendaristic al acțiunilor necesare. În consecință, procesul electoral va fi reluat integral, începând cu etapa strângerii de semnături de către candidați și depunerea acestora. Guvernul va trebui să stabilească o nouă dată și să elaboreze un nou calendar pentru desfășurarea întregului proces electoral.

„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, transmite Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale.