Ponta-strateg sau marionetă?

Nu cred că şi-ar dori cineva în aceste zile să fie în pielea lui Victor Ponta, cel care din postura de ministru al Justiţiei interimar va trebui să facă propunerile pentru Parchetul General şi DNA. Ideea este că premierul nu are o prea mare libertate de mişcare de vreme ce regimul Traian Băsescu ne-a pus la mâna unor politicieni europeni, cu nimic mai competenţi sau mai cinstiţi decât cei de pe malul Dâmboviţei. Poate vom afla în anii viitori de ce am fost puşi la zid într-o Europă a democraţiei şi cum se face ca un preşedinte de teapa lui Traian Băsescu continuă să fie o persoană credibilă pentru Bruxelles.
Dar practic aici se termină toate scuzele pe care le poate invoca premierul ca să aducă la conducerea DNA-ului pe Laura Codruţa Kovesi, omul de bază al „reformei” Macovei şi mâna dreaptă a lui Băsescu pe tărâmul Justiţiei. Că e şantajat de la Cotroceni, că este strâns cu uşa de cancelariile occidentale, Victor Ponta trebuia să evite măcar cele două nume de tristă amintire. Trocul făcut de Ponta cu Băsescu, pentru că este evident pentru cei care citesc printre rânduri, de împărţire a Justiţiei este jenant pentru premier şi pune USL-ul pentru prima dată într-o poziţie delicată faţă de propriul electorat. Cel care s-a confruntat în ultimii ani cu sistemul judiciar românesc, corupţie şi incompetenţă de la cel mai mare la cel mai mic cum s-a putut vedea, nu o să înţeleagă niciodată calculele strategice ale lui Ponta şi se va considera înşelat încă odată. Nu poţi să laşi în funcţii pe cei care simbolizează dominaţia lui Băsescu asupra Justiţiei decât dacă primeşti mutările în plic la Cotroceni.
Premierul ar trebui să fie foarte atent cum îşi gestionează capitalul de imagine de care încă dispune. Criza Justiţiei, care se datorează în totalitate lui Traian Băsescu, nu ar fi trebuit să îl afecteze în mod direct dar poate fi începutul sfârşitului. În loc să o paseze spre un alt ministru, fie el şi liberal conform protocolului, Ponta a vrut să facă el numirea pentru a îndeplini nişte…ordine. Dacă ele vin de la Bruxelles, poate avea circumstanţe atenuante, dacă sunt de la Cotroceni înseamnă că avem un nou Emil Boc. Românii, cu Antene sau fără, nu credem să fie atât de încântaţi de o marionetă la Palatul Victoria!