
Începând cu data de 3 septembrie, a fost implementat proiectul, în sistem pilot, prin care polițiștii rutieri pot aplica sancțiuni contravenționale, prin intermediul dispozitivelor mobile (tablete), aflate în dotarea acestora.
„A fost instalată aplicația ABATERI RUTIERE – MOBILE pe dispozitivele mobile din dotarea polițiștilor rutieri și au fost aplicate primele sancțiuni contravenționale.
Proiectul va funcționa în sistem pilot și progresiv, fiind colectate informații privind calitatea experienței atât de la utilizatori, cât și din partea participanților la trafic.
Procesele verbale sunt tipărite cu ajutorul imprimantelor mobile aflate în dotarea fiecarui autovehicul de poliție rutieră ce acționează în segmentul stradal.
Ca și avantaj major, această aplicație permite implementarea automata a abaterilor săvârșite de către participanții la trafic în Sistemul național de evidență al abaterilor rutiere, nemaifiind necesară transmiterea copiilor proceselor verbale de constatare a contravențiilor la Serviciul Rutier, unde erau implementate de către operatorii controlori date.
După constatarea unei contravenții la regimul rutier, polițistul va proceda la identificarea contravenientului, existând posibilitatea actualizării datelor privind domiciliul acestuia prin suprascrierea datelor din baza (existente la momentul obținerii permisului de conducere) cu cele actuale din cartea de identitate, fiind totodată posibil și recomandat să fie adăugat numărul de telefon, respectiv adresa de e-mail a contravenientului, în cazul în care acesta consimte la furnizarea acestora.
Identificarea contravenientului se poate face prin căutare după:
-CNP
-serie permis
-nr.de înmatriculare
Căutarea după CNP returnează mereu datele unei persoane fizice. Sistemul verifică dacă aceasta este înregistrată în evidența națională a conducătorilor auto sau a proprietarilor de vehicule. După identificare se afișează datele acesteia, dreptul de a conduce și starea permisului, numărul de puncte de penalizare valabile la data curentă și istoricul de abateri.
Abaterile din istoric sunt ordonate începând cu cea mai recent adăugată. Lista este paginată și se afișează implicit 5 abateri, valoare care poate fi modificată. Pentru anulării sau retrageri se afișează doar data de începere a măsurii.
Căutarea după seria permisului returnează mereu datele unei persoane fizice. Sistemul verifică dacă aceasta este înregistrată în evidența națională a conducătorilor auto sau a proprietarilor de vehicule. În cazul în care persoana este înregistrată, sistemul va afișa datele acesteia și starea „Dreptului de a conduce”.
La căutarea după număr de înmatriculare proprietarul vehiculului cu numărul de înmatriculare specificat poate fi o persoană fizică, juridică sau o ambasadă. În versiunea actuală se pot adăuga abateri numai pentru persoane fizice.
Premergator sancționarii contravenientului, polițistul va verifica cu atenție starea dreptului de a conduce și istoricul de abateri, iar în cazul în care se dispune o măsură de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, se va avea în atenție dacă persoana respectivă a mai avut dreptul de a conduce suspendat în ultimele 6 luni, ca urmare a săvârșirii unei alte contravenții, pentru a putea stabili cu această ocazie perioada de suspendare corectă, în caz afirmativ impunându-se majorarea acesteia cu înca 30 de zile.
Pentru adăugarea unui proces-verbal persoanei identificate în urma căutării, se apasă butonul Adaugă PV, selectandu-se tipul de participant la trafic (conducator auto, pieton, biciclisti, etc.).
Aplicația preia automat data și ora adăugării PV, precum și coordonatele GPS curente ale tabletei.
Operatorul va proceda la completarea tuturor câmpurilor afișate de aplicație, selectând abaterea săvârșită de conducătorul auto dintr-o listă predefinită. Lista conține doar abaterile care pot fi adăugate tipului de participant la trafic deja selectat. De exemplu, nu se pot adăuga pietonilor abateri care pot fi comise doar de către conducătorii auto.
În situația aplicării unui avertisment, numărul de puncte amendă este completat automat cu 0.
Pentru amendă, aplicația afișează valoarea minimă(MIN) și maximă(MAX) a punctelor de amendă pentru abaterea selectată, operatorul având posibilitatea modificării numărului de puncte între valoarea minimă și cea maximă pentru acea abatere.
Procesul-verbal de constatare a contravenției se printează în două exemplare, ambele fiind semnate atât de către agentul constatator, cât și de contravenient, urmând ca un exemplar să fie înmânat acestuia, iar celălalt va fi predat lucrătorilor desemnați pentru transmiterea acestuia în debit.
Momentan, prin intermediul acestei aplicații nu se întocmesc procese verbale de constatare pentru contravențiile săvârșite de posesorii permiselor de conducere eliberate de autorități străine (E.P.S.), cele săvârșite de persoane juridice sau pentru faptele prevăzute de alte acte normative în afară de O.U.G. 195/2002, rep. și H.G. 1391/2006.
La momentul intrării în posesia exemplarului procesului-verbal de constatare a contravenției transmis de agentul constatator, acesta va fi scanat pentru păstrarea electronică a dovezii comunicării și ulterior, va fi trimis în debit.
Generarea procesului-verbal prin intermediul aplicației Abateri Mobile se va face cu atenție sporită pentru evitarea greșelilor, mai ales că, pentru eliminarea vulnerabilităților privind integritatea polițiștilor, aplicația nu permite editarea proceselor-verbale după salvarea acestora.
La nivelul județului Gorj, toate tabletele aflate în dotarea polițiștilor rutieri (68), au fost activate, iar în prezent activitatea pentru abaterile comise la regimul rutier se desfășoară prin intermediul acestei aplicații”, transmite Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj.