Cum poate fi cusută o gaură dacă nu avem nici ac și nici ață?

Loading

Despre Guvernul Tudose se afirmă că „își face treaba!”. Dar cât este adevăr și cât marketing de imagine susținut de unii analiști economici care se declară mulțumiți că la nivelul Uniunii Europene,  România a avut în ultimul trimestru o evoluție bună în special datorită îmbunătățirii semnificative a cheltuielilor de consum, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm ideea de a deveni o țară preponderent dependentă de consum. Uităm parcă prea ușor că în urmă cu vreo două-trei decenii, România a avut o industrie care de bine, de rău, performa, apoi bucată cu bucată, totul a ajuns la fier vechi, precum și un important  sector agricol. Poate nu am fost „grânarul Europei”, poate porcinele și bovinele noastre nu erau cele mai „grase și frumoase”, dar exportam și „valuta-forte” se transforma în investiții.

La integrarea în Uniunea Europeană, țării noastre i s-a impus doar consumul, fără industrie, fără agricultură, iar efectele le resimțim din plin astăzi. Despre cum „performează” România, oferim un singur exemplu: în urmă cu doi ani au fost inaugurați 13 km de autostradă și au fost închiși 22 de km. În 2017 lucrurile nu s-au schimbat cu nimic.

Când România semna acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, lipseau specialiştii în domenii cheie, iar pentru cămătarii de la F.M.I. a fost floare la ureche să convingă de necesitatea unui împrumut. Nu ştim sigur dacă aceşti specialişti au apărut astăzi, odată cu noul guvern condus de Mihai Tudose, dar știm că ţara noastră are în continuare o datorie externă pe care de câțiva ani, ne străduim să o acoperim. Ne întrebăm însă retoric, bineînțeles,  cum poate fi cusută o gaură dacă nu avem nici ac și nici ață?

Dezechilibrele economice pe care le-am contabilizat în ultimii ani atrag atenţia că în România există o piaţă nefuncţională. Exporturile şi investiţiile sunt încă deficitare, iar consumul, principalul motor al creşterii economice în România nu este, deocamdată, funcţional. O simplă radiografie ne arată că piaţa economică românească nu este capabilă să devină funcţională, chiar dacă primi asigurări pozitive. În fond, nu doare gura pe nimeni să spună că mergem într-o direcție bună!