Petre Grigoraș: „Avem nevoie de fundaş central, mijlocaş la închidere, dar şi trei atacanţi”

Pauza de iarnă instalată în Liga I constituie prilej de meditaţie pentru cei de la Panduri Tg-Jiu, una dintre concluzii fiind deja lesne de tras: Grig are urgent nevoie de întăriri.

Grigoraş pare să-l fi convins pe Condescu de necesitatea întăririi lotului pandur.
Grigoraş pare să-l fi convins pe Condescu de necesitatea întăririi lotului pandur.

Faptul că Pandurii nu au reuşit să menţină ritmul impus în prima parte a turului de campionat nu este deloc o surpriză pentru antrenorul Petre Grigoraş. Chiar după ultima partidă oficială din 2012, Grig a dorit să ofere şi o explicaţie vizând  ceea au realizat Pandurii până acum : „Este clar ceea ce ştiam deja, dar nu puteam dezvălui că ritmul impus de noi la început, e greu de ţinut. E greu să menţii un ritm în doar 12-13 jucători de valori apropiate. Pe parcurs au mai apărut şi 2-3 accidentări şi neavând în spate multe meciuri în Liga 1, s-a văzut. Deci este o cădere explicabilă pentru mine, dar inexplicabilă pentru alţi. E greu, după etapa a 12-a am avut acele fluctuaţii de formă de la o repriză la alta. Asta e situaţia. Trebuie felicitaţi pentru ceea ce au făcut până acum, au adunat 35 de puncte, plus 8 la adevăr. La începutul campionatului aş fi fost mulţumit cu locul 6. Cred că toată lumea era. Era plăcut un plus 10, cifră plăcută şi la şcoală. Trebuie să le mulţumesc fanilor pentru că au fost alături de echipă la ultima reprezentaţie pe teren propriu.”, a punctat antrenorul echipei gorjene.

Pustai: „Pandurii au şanse mari la cupele europene”

Chiar dacă formaţia sa a reuşit să plece de la Tg-Jiu neînvinsă, tehnicianul echipei Gaz Metan Mediaş, Cristi Pustai, s-a arătat încă o dată impresionat de forţa Pandurilor. Antrenorul medieşenilor le ţine chiar pumnii elevilor lui Grig pentru un loc în Europa la finele sezonului 2012-2013: „Felicit Pandurii pentru parcursul de până acum şi le doresc să joace la finalul sezonului într-o cupă europeană. Are şanse mari, o să vedeţi după pregătirea de iarnă. Pe teren propriu sunt o echipă foarte puternică, au o posesie foarte bună şi cu calităţi. Au un joc plăcut, un joc în viteză cu o construcţie scurtă cu jucători buni care au făcut pasul spre echipa naţională. Dacă vor reuşi să nu vândă din jucători, vor avea şanse la cupe europene.”, a opinat Pustai.

„Problemele se ştiu…”

Deşi momentan se află în imediata vecinătate a unui loc „european” (la egalitate de puncte cu FC Vaslui, ocupanta poziţiei a III-a din Liga I), Pandurii nu este văzută ca potenţială candidată în competiţiile intercluburi continentale. Iar asta o spune în mod surprinzător chiar tehnicianul Petre Grigoraş, care trage un prim semnal de alarmă asupra „subiţirimii” lotului său. Spre deosebire de Pustai, Grigoraş nu vede Pandurii o candidată la cupele europene fară întăriri importante în aceasta iarnă: „Nu depinde numai de mine. Problemele se ştiu, nu depinde doar de mine, ele se ştiu, dar depindem şi de alţi factori. Ţine de foame vreo promisiune? Nu vreau să fiu amăgit. Domnul Pustai e un diplomat, din punctul meu de vedere ca să îndrăzneşti atât de sus, mai ales că se califică doar primele trei trebuie să ai lot valoros şi numeros. Uitaţi-vă la echipele cu loturi valoroase, Astra, Petrolul, Vaslui, CFR sau Petrolul şi Dinamo sunt echipe care aspriră la loc de cupe europene şi sunt foarte multe. Neavând un asemenea lot şi să faci schimbări când apar accidentări, suspendări sau sunt ieşiţi din formă e greu să ţii acest ritm. Nu avem şanse 99% să prindem un loc de cupe europene dacă nu ne întărim cu ceva jucători peste ce avem noi. Dar mai sunt şi alte lucruri care conduc la bunul mers al echipei…” “Detaliul tehnic” sesizat de către tehnicianul Petre Grigoraş atunci când vine vorba despre viitoarele achiziţii este cât se poate dse clar: „Conducerea ştie că avem nevoie de jucători pe anumite posturi. Iar acestea ar fi: un fundaş central, obligatoriu un mijlocaş la închidere, dar şi trei atacanţi, doi pe fiecare parte şi unul central. Nu e vorba de o listă anume, am înaintat conducerii doar numele unor jucători… Deci acum mingea e la fileul conducerii. Cred că 500.000 euro ar fi de ajuns pentru a acoperi majoritatea posturilor de care aş ave anevoie. Dacă se va ţine cont de părerea mea, bine, dacă nu continuăm cu ce avem, însă să nu avem cine ştie ce pretenţii de acum încolo.”, crede antrenorul Pandurilor.

Varianta numită Pena

Una dintre posibilele ţinte ale Pandurilor pentru campania de achiziţii din această iarnă îl vizează pe atacantul Oţelului Galaţi, Marius Pena. Cu atât mai mult, cu cât, din ianuarie, jucătorul în cauză intră în ultimele 6 luni de contract. „Nu e niciun secret că îl vreau pe Pena, dar acum să vedem cât ne cere Oţelul pe el. Sincer, chiar nu-mi doream să marcheze acele trei goluri cu Rapid! Sper totuşi ca cei de la Galaţi să fie mai înţelegători cu jucătorul, că mai are doar câteva luni de contract.”, dezvăluie Grigoraş. Deocamdată însă, Pena evită să dea un răspuns la faptul că Petre Grigoraş intenţionează să-l aducă la Pandurii: „Momentan, eu sunt concentrat la ceea ce am de făcut la Oţelul, asta contează. Ce va fi din 2013 vom vedea. Sunt onorat că o echipă precum Pandurii mă doreşte. De la Oţelul n-am vorbit cu nimeni despre prelungirea contractului, dar, probabil, o vom face în următoarele săptămâni.”, a declarat atacantul Oţelului.

Pistele Rapid şi Steaua

Este deja cunoscut faptul că în Liga I, atunci când un club are probleme financiare, echipele cu pretenţii caută să profite de situaţie şi să cumpere jucătorii de la formaţia vizată. Este şi cazul echipei Rapid Bucureşti, grupare intrată în insolvenţă şi de la care până şi tehnicianul Petre Grigoraş şi-ar dori ceva „marfă”. Singura problemă se rezumă totuşi, la… cerere şi ofertă! „Normal că mi-aş dori şi ceva jucători de la Rapid. Sunt câţiva fotbalişti foarte interesanţi acolo, dar cred că suntem a treia sau a patra echipă care îşi doreşte acei jucători. Şi nu ştiu dacă avem noi pisibilităţile să-i luăm sau dacă acei jucători ar refuza alte echipe nu nume mai mari. Nu ştiu la fel, dacă ne ţin curelele pentru salariile lor sau să putem să-i aducem.”, a precizat antrenorul Pandurilor. De partea cealaltă, la nivelul conducerii, boss-ul Marin Condescu propune la rândul lui, o soluţie interesantă: „alimentarea” în iarnă cu ceva jucători de la Steaua. „Cred că vom găsi soluţii ca în iarnă să facem transferurile necesare, să mai urcăm 2 locuri. Vedem ce se va întâmpla în primăvară. Nu am negociat acum nimic. Suntem în tratative de a veni câţiva jucători la Pandurii de la Steaua, vedem ce vom reuşi.”, a precizat conducătorul de la Pandurii.
Oamenii de bază vor rămâne până în vară

Aşa cum subliniază şi Petre Grigoraş, una dintre cerinţele de bază pentru trasarea unui obiectiv îndrăzneţ în partea secundă a sezonului este legată de păstrarea celor mai valoroşi jucători din echipa gorjeană. În ciuda ofertelor care nu au întârziat să apară la Tg-Jiu, printre care şi una concretă de la Steaua. Evoluţia foarte bună a mai multor panduri din acest tur, l-a determinat pe Gigi Becali să discute cu preşedintele C. A. al grupării de fotbal gorjene, Marin Condescu, despre transferul a trei jucători importanţi către clubul din Ghencea. Din fericire însă, patronul Stelei a fost refuzat, cel puţin pentru moment: „Am vorbit cu Gigi Becali pentru trei jucători, Pleaşcă, Maxim şi Voiculeţ, dar i-am spus că nu va pleca nimeni în iarnă. Şi pe Nistor l-a plăcut.” a dezvăluit Condescu.

Petre Grigoraş la începutul turului mi-a spus lotul cu care vrea să meargă în tur. I-am asigurat lotul dorit. Eu am spus pe parcursul turului că trebuie făcute 4-5 transferuri de valoarea titularilor. Trebuie să găsim posturile deficitare şi unde nu suntem acoperiţi.
Marin Condescu, preşedinte C. A. Pandurii Tg-Jiu