Perspective sumbre pentru Gorj

Loading

În pofida optimismului autorităţilor locale, de curând s-a anunţat că mari retaileri internaţionali vor investi la Târgu-Jiu, perspectivele economice ale Gorjului nu sunt deloc încurajatoare. Nu doar că lipsesc investiţiile străine, basmele chinezeşti-cum titrau recent nişte colegi-nu ne ţin de foame, dar nici nu facem nimic ca acestea să vină la Gorj. În ultimele luni ne remarcăm la nivel naţional doar prin scandalurile interminabile pe două direcţii Caragea şi Condescu, încrengăturile din spatele lor având darul să sperie orice străin, nu doar un posibil investitor.
Gorjul nu reuşeşte să valorifice faptul că deputatul Victor Ponta ocupă funcţia de premier al României, suntem un judeţ închis şi lipsit de atractivitate pentru potenţialii investitori. E adevărat că nu avem nici drumuri şi nici aeroport, dar sunt şi alte zone în ţară în aceeaşi situaţie, dar la noi unii au acumulat terenuri, ca un exemplu, pe nimica toată şi acum cer sume uriaşe unui posibil investitor. Dacă prin alte părţi ale ţării un investitor este atras cu facilităţi, mai ales dacă creează locuri de muncă, în Gorj trebuie să dea de la poliţistul rutier, la primar şi consilierii locali şi lucrurile nu se opresc doar aici. În asemenea situaţie, investitorii fug mâncând pământul, asta dacă au avut curajul să ajungă pe meleagurile noastre.
Desigur, poate că este o exagerare că unii investitori nu găsesc uşi deschise în Gorj, personal cunosc edili care fac eforturi să aducă locuri de muncă în comunele lor dar totul este sortit eşecului din diverse motive. Unul dintre ele, în anumite localităţi primăriile nu au terenuri la dispoziţie iar acolo unde mai sunt islazuri, acestora nu li se mai poate schimba destinaţia pentru că s-au primit subvenţii de la APIA.
Şi apropo de Consiliul Judeţean şi de eforturile pentru a aduce investitori, cum credeţi că o firmă mare ar investi la Bumbeşti Jiu şi ar produce pentru export, de exemplu,  s-ar bloca rutier între cele două drumuri pe care nu suntem în stare să le reabilităm? Deşi presa locală a tot semnalat problemele, ca un făcut nu s-a luat nici o măsură pentru ca drumul să se facă de unguri sau de spanioli, declaraţiile fiind doar „pentru istorie”.
În Gorj, mai ales la nivelul autorităţilor locale trebuie să se schimbe optica, nu suntem buni dacă cheltuim de la buget ci dacă ne sporim bugetul prin eforturi locale!