Percheziții în județele Timiș și Gorj au avut loc pe 19 septembrie 2024, fiind desfășurate de ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul Tribunalului Timiș. Acțiunile s-au derulat în cadrul unui dosar ce vizează infracțiuni de racolare, călăuzire, transport și adăpostire a unor persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei României, pentru a obține foloase materiale.
„La data de 19.09.2024, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara şi structuri subordonate, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Gorj și Timiş, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare sau adăpostire a unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, pentru a obține direct sau indirect un folos material.
În baza probatoriului administrat s-a reținut că, în perioada martie 2024 – septembrie 2024, mai multe persoane, cetățeni români și străini (afgani și pakistanezi) au desfășurat activități ilicite din sfera traficului de migranți.
Ca mod de operare, o parte din migranți erau călăuziți pentru a trece ilegal frontiera din Bulgaria în România, sau racolați din rândul celor aflați legal pe teritoriul României, după care erau transportați și adăpostiți în diferite imobile sau unități de cazare de pe raza județelor Timiș și Gorj. Ulterior erau preluați și transportați până în apropierea frontierei dintre România cu Serbia sau Ungaria, unde migranții era îndrumați să treacă ilegal frontiera de stat pe jos. Membrii rețelei le indicau direcția de deplasare cu ajutorul sistemului GPS sau prin telefon în sistem video-call și erau așteptați și preluați după trecerea frontierei pentru a fi transportați în state din Spațiul Schengen. Migranții achitau sume cuprinse între 2.500 – 11.000 euro/dolari de persoană rețelei.
Pe perioada monitorizării, au fost documentate mai multe transporturi de migranți, pe timpul cărora membrii grupului au încercat să scoată ilegal din România peste 50 de migranți de origine afro-asiatică.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș și Mehedinți. La acțiune au participat jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod”, Timișoara și din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Județean Mehedinți.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic, din cadrul Direcția de Operațiuni Speciale al Poliției Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
UPDATE
În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală, acestea au fost prezentate în fața judecătorului de Drepturi și Libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile pentru un cetățean din România și un cetățean din Pakistan. La finalizarea cercetărilor urmează să fie dispuse măsurile legale în consecință.”, transmite Poliția de Frontieră Română.