Pârtii perfecte pentru schiat la Rânca

Turiştii veniţi la Rânca în aceste zile se pot bucura de cea mai bună pârtie din România
Turiştii veniţi la Rânca în aceste zile se pot bucura de cea mai bună pârtie din România

În pofida temperaturilor de peste 10 grade Celsius care s-au înregistrat în decursul săptămânii trecute, pârtiile de la Rânca oferă, în continuare, condiţii optime pentru schiat. Grosimea stratului de zăpadă este de 50-60 cm, turiştii din întreaga ţară fiind atraşi aici, în Gorj, de staţiunea montană situată la cea mai înaltă cotă din ţară.

În timp ce majoritatea staţiunilor montane consacrate din ţară s-au confruntat, zile în şir, cu  lipsa zăpezii, staţiunea Rânca a fost binecuvântată cu un strat de peste 50 de centrimetrii de omăt numai bun de schiat. Avantajul staţiunii gorjene este acela că se află la cea mai mare cotă din ţară (1650 m altitudine), iar începând din iarna următoare va concura pe primele locuri şi la cele mai  înalte pârtii. Asta dacă proiectul de construire a pârtiilor pe vârful Păpuşa va fi realizat conform graficelor. În prezent, proiectul Consiliului Judeţean Gorj de realizare a canalizării în staţiune şi de contruire a unei instalaţii de transport pe cablu, pentru deschiderea unui nou domeniu schiabil în staţiune, pe vârful Păpuşa, e în aşteptare, din cauza vremii neprielnice pentru lucrări de construcţii. Potrivit şefului Serviciului Public de Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, aici se vor putea realiza un număr de 10 pârtii noi: „După deschiderea domeniului schiabil de pe vârful Păpuşa, care se va realiza în această vară, acesta va avea capacitatea pentru înfiinţarea a 10 pârtii,  între cotele 1700-1900 de metri altitudine, care vor putea concura cu succes cu cele mai înalte pârtii din România.” În prezent, schiorii experimentaţi preferă, printre altele,  pârtia Carp din Sinaia, care pleacă de la cota 2000 şi ajunge până la cota 1400.

Vârful Păpuşa va putea fii punctul de plecare pentru 10 noi pârtii
Vârful Păpuşa va putea fii punctul de plecare pentru 10 noi pârtii

Avantaj Rânca
Spre deosebire de celelalte staţiuni din ţară, însă, Rânca oferă avantajul că are sute de spaţii de cazare chiar la baza pârtiei actuale şi la câteva sute de metri de baza vârfului Păpuşa, unde se construiesc noile părtii. Astfel, turiştii nu mai trebuie să ia maşina cu ei, în fiecare zi când vor să meargă pe pârtie, ci pot să o lase la cabana unde sunt cazaţi, plus că se bucură, pe tot timpul sejurului de o zăpadă abundentă şi naturală, la Rânca nefiind instalate tunuri de zăpadă.
Cine doreşte să petreacă aici câteva zile, în acest sezon, trebuie să facă rezervare măcar cu o lună înainte, operatorii de turism din zonă având, în prezent, locurile de cazare ocupate pentru următoarele două- trei săptămâni.

One Comment on “Pârtii perfecte pentru schiat la Rânca”

  1. este f frumos ce spune dl cornoiu dar ce facem cu apa care ingheata pe conducte si nu ajunge

Comments are closed.