Parte într-un război care nu e al nostru

Loading

De vreo două săptămâni asistăm la o veritabilă isterie naţională legată de recalcularea pensiilor militare. Pe de o parte Puterea, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, face totul să ne enerveze, beneficiari şi spectatori, ba scad pensiile nesimţite când de fapt cresc şi alte aiureli marca Boc, pe de alta Opoziţia, mogulii şi foştii militari care se vaietă că se prăbuşeşte ţara dacă pensia lor scade de la 60 la 40 de milioane, ca să luăm un exemplu la întâmplare. Poporul liber şi ”echidistant” a îmbrăţişat cauza militarilor trecuţi la vatră fără să se uite în propriul portofel unde pensia şi ajutoarele sunt a ”n”-a parte din pensiile amintite. Este acelaşi electorat care a fost manipulat extrem de uşor în ultimele două decenii de diverse forţe politice.
Încercând să desluşim ce ni se întâmplă, constatăm că guvernanţii s-au chitit acum pe un nou segment social după bugetari, cei cu convenţii civile, mamele etc. Aplicate aiurea, fără o pregătire prealabilă şi solide explicaţii publice, aceste măsuri irită şi sunt receptate ca atacuri şi de alte segmente sociale care nu ar trebui să resimtă acest şoc. De aceea preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit la Iaşi şi aceste manifestări se vor îndesi în următoarea perioadă. Toată lumea este de acord că e criză, că nu sunt bani pentru toate necesităţile, dar când afli că după 6 luni de reducere a salariilor cu 25% fondul de salarii în sistemul bugetar nu a scăzut sau că pensiile ”nesimţite” cresc şi nu scad te întrebi la ce foloseşte toată această mascaradă? Nu e vorba de nici o reformă, mai degrabă de o luptă cu poporul român care pierde mijloace de existenţă în favoarea unor ”favoriţi ai sorţii”. Nu trebuie să credem în manipulările Puterii care provocă o fractură între ofiţeri şi subofiţeri, între foşti şi actuali ofiţeri dar nici în cele a Opoziţiei care doreşte să rezolve probleme politice cu ajutorul foştilor militari.
De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu are dreptate doar când vorbeşte de televiziunile mogulilor că au pus paie pe foc şi atât. Nu se vorbeşte decât de ofiţerii MApN, care au o problemă în primul rând, în timp ce foştii securişti şi poliţişti sunt marii beneficiari ai ”reformei”. Se exploatează prostia şi incompetenţa crasă a unor structuri MApN în frunte cu generalul de tinichea Gabriel Oprea pentru că nu e posibil ca oamenii să nu poată dovedi că şi-au servit patria. Dar nu putem să nu uităm faptul că mii de oameni între 40 şi 50 de ani se îngrămădeau acum câţiva ani să ia ordonanţele din Armată şi acum ar vrea pensii tot ca ceilalţi. E rolul Opoziţiei să critice deciziile Puterii, dar războiul de acum nu e al milioanelor de români care se descurcă cu câteva sute de lei pe lună. Cu excepţia veteranilor, care ar merita pensii cu un cuantum mult mai mare, ofiţerii noştri i nu au alte merite  decât că au mers la serviciu. Eroii în care pozează nu există, şef de echipă în agricultură nu e un act de eroism!
Că ne place sau nu, că fostele cadre militare îşi merită sau nu moral pensiile, acestea trebuie acordate în continuare pentru că aşa spun legile. Nu e o problemă prea mare că pensionarii actuali  vor primi pensii diminuate, e un precedent periculos iar nimeni nu va mai crede în cuvântul statului. Cei ce au ieşit corect în baza unei legi ar trebui să nu sufere, ”învârtiţii” tranziţiei da! Până acum plătesc doar cei cinstiţi!