Parlamentul după alegeri

Loading

Potrivit unui sondaj Public-Affairs, realizat în luna octombrie a acestui an, la alegerile parlamentare care vor avea loc pe pe 9 decembrie USL va avea 52,1 % din voturile electoratului,  ARD – 21,3 %, PPDD – 11,7% și UDMR – 6%. Dar, chiar dacă USL va avea sub 50% la alegeri, conform  sistemului electoral actual, va avea majoritate în Parlament.

Camera deputaților după alegeri
Camera deputaților după alegeri
Senatul României  după alegeri
Senatul României după alegeri

Previziunile prezentate în graficile alăturate sunt calculate pentru următoarele procente din voturi: USL – 52,1%,  ARD – 21,3 %, PPDD – 11,7% și UDMR – 6%. Astfel, USL chiar dacă ar obține sub 50% din voturi, ar avea peste 50% din Parlament, conform sistemului electoral actual. Numărul posibil de parlamentari crește la 537.
Tendințele predictibile post alegeri pot fi:
A. Guvernare majoritară USL sau USL-UDMR pentru apropierea de necesarul pentru schimbarea Constituției;
B. Încercare de destructurare a USL prin desemnarea unui premier din cadrul PSD sau PNL care să rupă din cele 2 partide suficient pentru a crea un guvern de uniune națională.
C. Încercarea USL și ARD de destructurare a PPDD prin acapararea parlamentarilor acestei formațiuni.
Sondajul Public-Affairs care stă la baza acestor predicții a fost realizat în perioada 15-18 octombrie pe un eşantion de 1.222 de persoane de peste 18 ani, prin metoda interviurilor telefonice prin selecţie asistată de calculator (CATI), la un interval de încredere de 95%, cu o marjă de eroare de +/- 2,8%.