Pariul Marinarului

Loading

Dacă ne-ar cere cineva  să răspundem la întrebarea ce ste în capul politicienilor români,  oricare cetăţean din această ţară şi privind prin prisma ultimelor evenimente ar putea invoca o cantitate nedefinită  de te miri ce. Cu alte cuvinte, vorba românului, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere! Doar că înţelepciunea populară ne poate însoţi doar până aici, poate  că poporul nu a găsit încă să explice plastic în nemăsurata sa înţelepciune cum se face că o alianţă politică de peste 70% nu a funcţionat nici măcar cât una de sub 50% ca în alte guvernări.
De săptămâni întregi toată lumea aşteaptă cu sufletul la gură să afle dacă Victor Ponta şi Crin Antonescu mai rămân aliaţi sau dacă redevin adversari pe eşichierul politic românesc. Nu că pe unii i-ar interesa prea mult dar vorbim, sau cel puţin aşa credeam noi, de cei mai puternici oameni politici din România.  Poate că pe  unii îi interesează şi ce vrea sau ce face Traian Băsescu, mai în formă ca niciodată, deşi pe alte meleaguri un preşedinte în ultimul an de mandat e doar un „pensionar de lux”. La noi ai tot mai mult senzaţia că „cel care face cărţile” se află tot la Cotroceni iar dacă vrea Măria Sa, DNA-ul este la  o aruncătură  de băţ, tot ce zboară, inclusiv premierul, dă cu subsemnatul. Într-o lume normală parcă situaţia ar putea să fie altfel!
E drept că această alianţă politică, modernă considerată de unii(social-liberalism) şi anacronică de alţii, nu era pe viaţă dar nici să se destrame până la victoria totală nu ne-am fi aşteptat. Căci obiectivul, programul de guvernare şi orice strategie a USL s-au mărginit la „Jos Băsescu!”. Şi deşi  lucrurile nu s-au schimbat, adică Traian Băsescu este tot la Cotroceni, alianţa politică USL pare în comă. Chiar dacă va mai fi surescitată de moment, boala lungă a coabitării naşte  sigur o ruptură.
Practic din cele două strategii  politice de pe  scena politică românească, să moară Băsescu şi destrămarea USL, doar a doua va reuşi cu adevărat. Cu o perseverenţă diabolică timp de 3-4 ani, preşedintele a destrămat sau este pe cale să dezmembreze acest „colos cu picioarele de lut” care este USL-ul. La asta ar trebui să se gândească Ponta, Antonescu şi Constantin în aceste zile!

One Comment on “Pariul Marinarului”

Comments are closed.