Părinţii şi copii, în contradictoriu

Părinții tăi,ca oricare alți părinți au adesea tendința sa ia decizi care nu îţi convin absolut deloc. Sub cuvânt ca e spre binele tău şi că au mai multa experiență şi ştiu ce e bine pentru tine, te pun să faci tot felul de lucruri care nu iţi plac şi să îţi petreci mai puțin timp făcând ceea ce te pasionează de fapt.

Părinţii sunt cu prejudecăţi, iar tinerii vor mai multă libertate
Părinţii sunt cu prejudecăţi, iar tinerii vor mai multă libertate

Tu accepți cu greu sfaturile lor si crezi ca știi si singur ce e bine pentru tine, aşadar așa apar certurile.
Ce să  faci : Dacă inevitabilul s-a produs şi v-aţi certat,nu lasă lucrurile aşa. Fii sigur că şi ei regreta cele întâmplate şi sunt dornici să vă împăcaţi . Ia inițiative tu si spune-le ca vreți sa aveți o discuție si sa clarificați totul şi să le explici punctual de vedere. Vor aprecia foarte mult şi vor fi mândri că vrei să îndrepți lucrurile. Dă-le mai multe argument pentru ce vrei sa faci si asigura-i ca știi ce e bine si ce e rău. Astfel vor căpăta mai multa încredere în tine si lucrurile vor căpăta o alta forma . E important sa le spui părinţilor ce gândești deoarece nu te vor înțelege niciodată dacă nu le explicit.
Ce să nu faci : Indiferent cat ti-ar fi de greu,fii calm si încearcă sa nu tipi sau mai ales sa nu fugi in camera ta plângând! Când stați de vorba ar fi bine sa renunți la atitudinea agresiva si sa nu stai in fata lor cu mâinile încrucișate sau cu mana in sold. Fii atent la cuvintele pe care le folosești pentru ca părinţii pot deveni foarte sensibili la modul in care te adresezi sau mai ales daca te uiţi urat. Daca uneori ai impresia ca nu aveți nimic in comun,încearcă sa ai o relație buna cu părinţii pentru ca ei sunt cei care te sprijină NECONDIŢIONAT .
Ce-şi doresc părinţii : Tu știi ce vrei,dar la ei te-ai gândit?
Toți părinţii visează la un copil care sa fie cel mai bun la învăţătura,cel mai frumos si cel mai drăgălaş dintre toți.
Părinţii vor un copil care sa nu le întoarcă vorba,sa le respecte deciziile indiferent de ce situație e vorba. De mici copiii sunt  învăţaţi ca sa înveţe cat mai mult pentru a avea un serviciu bun si mai ales un salariu bun. Însa tânărul din ziua e astăzi vrea mai mult si mai mult,iar din păcate statul roman nu-i poate oferi acest lucru,iar mulți tineri deștepți pleacă din tara pentru a duce un trai mai bun in alta tara. Acest lucru este dezavantajul tuturor pentru că plecarea acestor tineri costă anual zeci de milioane.
Am vrea să încheiem cu o mică concluzie: Adolescentul din zilele de noastre este mult mai diferit faţă de adolescentul de acuma 30 de ani. Totdeauna vor exista păreri pro si contra dar cu toții știm ca ei,tineri sunt viitorul României! Știu ca nu am reușit sa comentez foarte mult relația cu părinţii si sa explic  toate  problemele adolescenților sau opiniile negative asupra lor,dar cred ca sunt prea multe pentru a putea fi discutate pe câteva foi de hârtie.
Adelina Cârțână
Felicia Ciobescu

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Fii activ!”, implementat de Asociaţia PRO VERTICAL prin Programul Tineret în Acţiune, cu număr de referinţă RO-12-395-2010-R4, Acţiunea 1.- Tineri pentru Europa, Sub- Acţiunea 1.2.- Iniţiative ale Tinerilor