Păduchi și discordie instituțională la Padeș

Loading

Păduchii apăruți la Școala Gimnazială Padeș au făcut să reiasă mai multe nereguli ceea ce privește colaborarea dintre instituțiile statului. Astfel, s-a constatat că doctorița care era recunoscută ca având în jurisdicție școala nu este desemnată legal să asigure asistența sanitară în unitatea de învățământ, membrii comisiei venite la fața locului să constate că un număr de 8 copii din școală au păduchi (sau pediculoză, în termeni medicali) nu au căzut de acord să semneze procesul verbal de constatare, WC-urile declarate inițial în regulă, la autorizare, în urmă cu câteva luni, acum nu mai corespund, iar un teren din curtea școlii, pe care se puteau construi grupuri sanitare moderne, a fost retrocedat de primărie, deși școala câștigase dreptul asupra lui la Curtea Supremă de Justiție.

Școala Gimnazială Padeș, în plin scandal, din cauza păduchilor
Școala Gimnazială Padeș, în plin scandal, din cauza păduchilor

Săptămâna trecută, un focar de pediculoză a fost descoperit la Padeș, după ce a părinții unei fete au sesizat că le-a venit copilul acasă plin de păduchi.
Medicul de familie din localitate care era recunoscut ca având jurisdicție în șocală, Florica Achim, spune că a renunțat să mai meargă în respectiva școală, pentru că a avut un conflict cu directorul școlii, Constantin Pora, care ar fi scos-o din instituție: „Mergeam să facem vaccin copiilor și ne-a scos din școală și pe mine și pe asistentă. De atunci, eu merg să fac triajul epidemiologic și tot ce am de făcut în școală, în mod gratuit, dar mă feresc să mă întâlnesc cu directorul, din cauza comportamentului pe care l-a avut.”
La rândul său, directorul școlii, Constantin Pora, care conduce instituția de învățământ de peste 10 ani, spune că doctorița refuză, de fapt, să mai vină în școală, pentru că nu i-a făcut contract: „Doamna doctor Achim a venit la mine anul trecut, în iunie, cu un contract de prestări servicii în valoare de 1000 de lei pe lună, dar i-am spus că eu, ca școală, nu pot plăti un medic, pentru că nu-mi permite legea și că dumneaei trebuie să se adreseze primăriei și Consiliului Local. Plus că, având și calitatea de consilier local, știu că doctorița Achim beneficiază de căldură gratuită la cabinet și plătește o sumă modică drept concesiune, iar ca să mai vină și cu contracte de prestări servicii e prea detot. De atunci nu a mai venit în școală, deși am trimis la dispensar, de două ori, în lunile trecute, adresă prin care aduceam la cunoștință faptul că au fost depistați doi copii cu pediculoză.”

Amendă

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a găsit soluția să rezolve problema la Padeș, formând o comisie mixtă cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj și dând Primăriei Padeș o amendă de 10.000 de lei, în explicații aflându-se atât problema cu pediculoza cât și faptul că școala ar avea grupuri sanitare improprii, fără apă curentă, aflate în curte. Directorul școlii spune, însă, că aceleași erau condițiile și când școala a primit autorizația, la începutul anului școlar: „Nu mi s-a pus la dispoziție procesul verbal de control, nu s-a consemnat în el ceea ce am declarat și nici exact ce s-a găsit la fața locului, iar grupurile sanitare arată exact ca astă toamnă, când aceeași DSP a autorizat școala pentru fucționare, cu precizarea că grupurile sanitare sunt 100% igienizate. De asemenea, inspectorii de la DSP nu s-au legitimat. În aceste condiții, am cerut la DSP, oficial, copii după legitimațiile inspectorilor, vizate la zi, copie după procesul verbal de constatare, pe care au refuzat să mi-l prezinte, iar procesul verbal de amendă a venit prin poștă, pe numele Școlii Gimnaziale Padeș, numită uneori Școala Generală Padeș, dar pe Codul Unic de Înregistrare al Primăriei. Vom contesta amenda.”

Abuz

Tot directorul școlii, Constantin Pora, spune că și dacă ar vrea, n-ar putea construi grupuri sanitare în școală, pentru că nu are suficient spațiu, iar o parte din curtea școlii, unde s-ar fi putu face acest lucru a fost dată unor vecini: „Cu ani în urmă, Primăria Padeș a dat titlu de proprietate unor vecini, pentru un teren expropriat de stat în folosul școlii, deși există Decizia Curții Supreme de Justiție 244/1993, prin care se dă câștig de cauză școlii. În aceste condiții, noi nu avem teren suficient să construim o anexă pentru  grupuri sanitare moderne, iar spațiu în școală nu este suficient pentru asta.”
Despre cum a fost luat terenul școlii și ce se face pe acesta în prezent, într-un număr viitor al săptămânalului VERTICAL.

Măsuri
Cel mai hotărât să ia măsuri urgente este primarul comunei Padeș, Mihai Troacă. Acesta spune că o va scoate pe doctoriță din comună: „Doamna doctor Achim este din Baia de Aramă. Să se ducă la dumneaei acolo și să ne lasă, pentru că am peste 100 de plângeri din partea cetățenilor pe care îi are înscriși pe liste ca medic de familie, aceștia spunând că are un comportament jignitor față de pacienți și refuză să se deplaseze la domiciliu. Ia 3000 de euro de la Casa de Asigurări pentru câți oameni are pe listă și oamenii sunt nemulțumiți, iar copiii au făcut păduchi. O voi chema la raport în fața Consiliului Local și vă spun sigur că o vom trimite din comună.”