Pactul pe energie

Cornel ŞomâcuÎn săptămâna ce a trecut am înregistrat cel mai mare miting al minerilor și energeticienilor din ultima vreme, semn că acestora le-a ajuns cuțitul la os și că singura opțiune care le-a rămas este ieșirea în stradă. Revendicările oamenilor, de natură salarială dar și managerială sunt de înțeles, cele politice însă produc dezbinare. Cei care pierd sunt tot angajații, pentru ei nici fosta și nici actuala guvernare nu găsesc sau nu vor să se implice în găsirea unor soluții adevărate de salvare. Cei din CEO nu cer de pomană de la guvernanți, așa cum pare să fie situația de la Hunedoara, ci un tratament corect și ținând cont de importanța acestui sector. Din nefericire, datorită implicării unor lideri sindicali în politică, minerii au fost tratați totdeauna ca afiliați politic celeilalte tabere decât cea aflată la putere.
Îmi aduc aminte și de vremurile în care Marin Condescu era inamicul public numărul 1 în zonă la fel cum, acum Laurențiu Ciurel a reușit să capitalizeze toată ura și obida strânsă de oamenii care trudesc în CEO. Doar că la noi, în anul de grație 2015, prezentul este totdeauna mai ofertant decât viitorul și s-ar putea să regretăm și aceste vremuri. De aceea mi s-a părut normal ca în piață să se strige împotriva lui Victor Ponta ca parlamentar de Gorj dar trebuie să discutăm cu el ca premier dacă vrem să identificăm soluții. Deși la CEO s-a făcut totdeauna politică, și nu din cea mai bună pentru că de aceea am ajuns în această situație, prioritatea ar trebui să fie salvarea, și pentru PNL și pentru PSD. Așa cum cere FMI-ul, și aici nu este vorba de basmele lui Laurențiu Ciurel, performanța economică ne ține pe linia de plutire. Și asta nu o putem face decât dacă vindem mai mult și, poate, evităm să bulibășim totul ca să arătăm că suntem manageri privați de succes.
Tot este vremea pactelor naționale sau locale, la Gorj acesta se impune mai mult ca niciodată pe minerit și energie. Indiferent de cine este la Guvern sau la Consiliul Județean, activitatea trebuie să continue și acest lucru nu se poate face decât prin colaborare. Dacă Putere și Opoziție, indiferent de configurația politică de peste câteva luni, își dau mâna putem salva domeniul energetic. A trecut vremea din momentul când ne făceam imagine pe problemele din CEO, trebuie să apară și soluțiile, altfel voturile în Gorj se vor obține tot mai greu.