Opțiunea euro-atlantică

Suntem foarte aproape de alegerile europarlamentare care se vor desfășura, din fericire, și în România. Ne exprimăm satisfacția pentru desfășurarea unui eveniment normal, suntem stat membru UE din anul 2007, din cel puțin două motive, discuțiile la nivel european cu cele șase țări care ar trebui să formeze noua structură europeană sau doar consiliul de conducere al UE, și comportamentul țării noastre care ar putea aluneca periculos la capitolul Justiție spre țările excluse. Că Traian Băsescu folosește electoral aceste lucruri, dar în condițiile încălcării prevederilor constituționale cu complicitatea Puterii, nu este un secret dar vorbim de o problemă reală, în momentul când promiți amnistie pentru Constantin Niculescu la Argeș, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu la Constanța după alegeri, pui o atât de mare presiune pe respectiva perioadă încât s-ar putea să nu o apuci la nivelul la care ți l-ai propus.
Anul 2014 pare să fie decisiv în a arăta dacă România este definitiv o țară democratică. Cine crede că până acum Justiția nu a fost comandată politic se înșeală amarnic dar, cu toate păcatele mari și supărătoarele ale DNA, nu cred că sunt prea mulți oameni în România care să creadă în nevinovăția unor Duicu, Cosma și alții ca ei. Este adevărat că poate  un Gheorghe Ștefan la Neamț, un Falcă și Scripcaru-edili portocalii prin țară-poate ar fi trebuit cercetați mai atent de organele de anchetă, cum se spune ”va veni și rândul lor”, dar asta nu înseamnă că DNA-ul a ”umflat” de pe stradă nevinovați care nici usturoi nu a mâncat și nici gura nu le miroase. Premierul Victor Ponta este primul care știe acest lucru dar are nevoie de eforturi maxime în cele două rânduri de alegeri, de aici declarațiile în care le plânge ”baronilor” pe umăr.
Doar că România cu monitorizarea pe Justiție de la integrare și până acum și cu asemenea declarații la vârf, are șanse mici să rămână acolo unde îi este locul. Anul electoral poate pune sub semnul întrebării inclusiv opțiunile strategice ale României, acceptate de întreaga clasă politică și de popor, iar acest lucru a fost exploatat și este folosit sinistru de actualul președinte. În ultimii 25 de ani nu s-au spus niciodată lucruri mai grave la televizor, între un premier și un președinte, și ambii nu sunt chemați la ordine. Vă dați seama cum sunt priviți cei doi în Europa? Românii știu și, în acest sens au dat mandat celor doi, în perioade diferite, pentru Europa și America, doar că cei din aceste țări pot să vadă doar declarațiile! Așa că puțin calm și responsabilitate ar fi necesare!