Omul cavernelor versus ursul de peșteră, tema Școlii de Vară „LA MUZEU”

Un craniu uman vechi de 29.000 de ani și oase de la un urs preistoric de peșteră, descoperite în Peștera Muierilor și expuse la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, au fost punctele de plecare pentru activitățile de vineri, care au avut loc în cadrul Școlii de Vară „LA MUZEU”.

Peste 30 de copii, unii dintre ei stabiliți în străinătate și veniți în țară pentru a-și petrece vacanța, au participat la activitățile Școlii de Vară „LA MUZEU”. Ei au explorat Preistoria, în prima sală a Secției de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și au aflat lucruri interesante despre relicvele descoperite pe teritoriul Gorjului, în Peștera Muierilor. Acestea atestă perioada apariției în zonă a omului modern(Homo Sapiens), care a conviețuit cu ursul de peșteră (Ursus Spelaeus) și au fost mereu în conflict, oamenii și urșii omorându-se unii pe alții.

De asemenea, copiii au vizionat un filmuleț educativ despre evoluția speciei umane și au pictat scene din Preistorie, în care omul și ursul au fost personajele principale. Cei mici nu au reprodus, însă, scena din muzeu, ci au avut liber la creativitate, creând adevărate povești, în care chiar și ei au putut deveni personaje.

Aceste activități, care sunt puse în practică de echipa de specialiști a muzeului, fac parte din Programul de Educație Muzeală organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Cei care doresc să participe, pe viitor, trebuie să-și ia bilete din timp, locurile fiind limitate. Activitățile care urmează și condițiile de participare pot fi găsite pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/muzeulgorj .