O zi din Școala de Vară, la Muzeul de la Curtișoara

25 de elevi ai Școlii Gimnaziale Dănești din Gorj, însoțiți de cadre didactice, și-au petrecut prima zi din Școala de Vară la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, de la Curtișoara. Ei au participat la Programul de Educție Muzeală a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, având posibilitatea să viziteze expoziția de arhitectură în aer liber, dar și să-și dezvolte diverse abilități, prin participarea la două ateliere inspirate din meșteșugurile tradiționale.

Inițiativa a aparținut cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Dănești, care a solicitat sprijinul muzeului, pentru ca elevii care participă la Școala de Vară pe care au organizat-o să fie incluși în Programul de Educație Muzeală.

Copiii au vizitat mai întâi Ansamblul Tătărescu, apoi casele tradiționale ale Muzeului Arhitecturii Populare din Gorj, de la Curtișoara. După aceea au fost invitați la atelierele de cusut și țesut. Ei au aflat cum se lucrau, cândva, costumele populare și au cusut pe plăcuțe de lemn, pe care și le-au făcut medalion. De asemenea, după ce au făcut pauză și un picnic la iarbă verde, au trecut la gherghef și au învățat să țese. Ei au realizat mici crâmpeie multicolore de țesătură din lână, pe care le vor înnoda la capete și le vor pune la loc de cinste, în expoziția de la școală.

„Cei 25 de elevi, din clasele P – a IV-a, au participat la atelierele de vară organizate de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Stefulescu” și puse în practică de doamna Aura Stoenescu. Elevii au cusut pe lemn și au țesut la gherghef.

Activitățile au dus la dezvoltarea abilităților cognitive și motorii ale micuților, dar și la dezvoltarea concentrării și a răbdării, precum și la dezvoltarea unor dexterități.” a transmis Lavinia Cernătoiu, inițiatoarea acestei colaborări.