O săptămână în Franța pentru elevii de la Novaci

Loading

Deschis mereu către noutate şi inovaţie, Liceul Teoretic Novaci, reprezentat prin colectivul de cadre didactice, a încercat prin diverse proiecte realizate, şi mai ales prin participarea profesorilor de limbi străine la  diverse parteneriate internaţionale, să motiveze elevii pentru însuşirea de cunostinte noi de limbi străine, să le lărgească orizonturile, să le ofere şansa de a descoperi alte culturi, alte cutume. Pregatit de mai mult timp, proiectul international bilateral cu partenerii francezi a prins contur la începutul anului şcolar 2009/2010, când un grup de elevi din Franţa, însoţiţi de doi profesori, au petrecut o săptămână la Liceul Teoretic Novaci, participand la activitati desfasurate la clasa sau in afara orelor de curs. La sfarsitul lunii martie, elevii liceului novacean au realizat a doua parte a schimbului de experienta, petrecand o saptamana la liceul francez.

25 de elevi de la Liceul Teoretic Novaci au vizitat timp de o săptămână Franţa

Proiectul s-a  realizat graţie eforturilor reprezentantului „Opérations Villages Roumains Mayenne-Novaci”,  Michel Pichon, un apropiat al Liceului din Novaci, care a încurajat neîncetat ideea, dar a şi susţinut realizarea C.D.I. Novaci din punct de vedere financiar,  Mădălina Taraleşca, director al Liceului Teoretic Novaci care a autorizat realizarea acestui proiect si a intreprins  toate demersurile, Claire Cariou, profesor al liceului Rochefeuille din Mayenne care a fost reprezentantul părţii franceze in acest proiect si gazda minunata a romanilor, doamnele profesoare de limba franceza, respectiv de limba engleză, Iulia Giugiulan si Maria Ghitu, care au insotit elevii in această călătorie. Merita multumiri sponsorii care au contribuit financiar la deplasarea elevilor novaceni:  Fumărel Dinel,  Petricu Dan si  Milosteanu Nicolae.
25 de elevi ai Liceului Teoretic Novaci, cu bucurie, curiozitate, dar si emotie in suflet, au plecat să descopere o ţară care astepta nerabdatoare sa le dezvaluie din secretele ei. Drumul a fost destul de lung si obositor, dar oboseala a fost compensata de locurile frumoase pe care au avut ocazia sa le descopere: au putut vizita Budapesta, Salzburg si Viena (unde au si dormit o noapte), Paris (unde vizitarea orasului a fost insotita si de o croaziera pe Sena), le Mont Saint Michel, Saint Malo si bineinteles orasul, dar si regiunea Mayenne cu toate obiectivele ei: castele, muzee, situri arheologice etc.
Programul realizat de către gazdele franceze a fost foarte interesant si antrenant, elevii si profesorii romani au putut astfel  sa participe la orele  de curs si sesizaze  diferentele existente intre invatamantul francez si cel roman, au avut ocazia sa participe la conferinta de lansare de carte a autorului român Dan Lungu etc. Surpriza calatoriei a constituit-o pregatirea unei mese romanesti cu mancaruri traditionale realizata de catre doamna Claire Cariou, domnul Michel Pichon si Ana-Maria Tarfulea, novaceanca de origine, stabilita de cateva luni in Mayenne. Acolo au luat parte atat profesorii liceului Rochefeuille, cat si parintii elevilor francezi, o ocazie deosebita de a schimba ideile preconcepute pe care le aveau despre romani. Aceasta calatorie a fost nu numai un prilej extraordinar de aprofundare a cunostintelor de limba franceza si de motivare a elevilor spre invatarea acestei limbi, ci si nasterea unor prietenii sincere care au adus lacrimi pe obrajii elevilor la despartire. Ca dovada a prietenei legate stau marturie cuvintele elevilor pline de emotie si inocenta :
«Excursia in Franta a fost o experienta frumoasa,  pe care sunt sigura ca nu o voi putea uita niciodata. Ma bucur foarte mult ca am avut sansa sa ne imprietenim cu francezii care ne-au intampinat cu caldura.» (Staicu Daiana Marina, clasa a XII-a C)
«Pentru mine aceasta excursie a fost o experienta extraordinara, o sansa de a descoperi o tara frumoasa, Franta. Am profitat de aceasta ocazie si am aflat mai multe despre cultura si obiceiurile lor, despre viata lor de zi cu zi. Astfel, ne-am exersat cunostintele de limba franceza si ne-am castigat prieteni pe viata.» (Surupaceanu Denisa Ecaterina, clasa a XII-a A)
Profesor Iulia Giugiulan