O canonizare şi olimpiada de religie, în Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată, cum este numită în domeniul religios prima săptămână după Paşti,  a fost marcată de foarte multe evenimente de natură spirituală. În Gorj au sosit reprezentanţi la cel mai înalt nivel al Ministerelor Educaţiei şi Culturii, Patriarhiei şi Mitropoliei ş.a., pentru că, pe lângă canonizarea Sfântului Irodion de la Lainici desfăşurată pe 1 mai 2011, cel mai important eveniment religios din Gorj a fost desfăşurarea Olimpiadei Naţionale de Religie la Liceul Teologic ”Sfântul Nicodim”.

Câştigătorii Olimpiadei Naţionale de Religie au fost premiaţi în amfiteatrul CNTV
Câştigătorii Olimpiadei Naţionale de Religie au fost premiaţi în amfiteatrul CNTV

În judeţul Gorj, Săptămâna Luminată a fost bogată în evenimente cultural-spirituale.  În cea de-a doua zi a Sfintelor Paşte, sute de credincioşi l-au sărbătorit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în Parohia Teleşti. În perioada 27-30 aprilie, Liceul Teologic din Târgu Jiu a găzduit Olimpiada naţională de religie pentru seminarii şi licee teologice. De asemenea, joi, 28 aprilie, în localităţile Runcu şi Bâlta s-a desfăşurat tradiţionala manifestare intitulată „Sfinţitul Viilor”, iar pentru ziua de 30 aprilie, căminele culturale din Ciuperceni şi Ioneşti au organizat expoziţii de carte, hărţi, ghiduri turistice şi ilustrate poştale. Duminică, 1 mai 2011, la Mânăstirea Lainici s-a sfinţit noua biserică şi s-a trecut în rândul sfinţilor Irodion, fost stareţ al acestei mânăstiri în perioada 1854-1900.
Olimpiada Naţională de Religie
Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminariile şi Liceele Teologice din cuprinsul Patriarhiei Române s-a desfăşurat la Târgu-Jiu în perioada 27-30 aprilie 2011.  Şi-au dat concursul 120 de elevi, reprezentând 39 de instituţii cu profil teologic-ortodox din ţară.
Evenimentul, organizat de Liceul Teologic Ortodox “Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, Arhiepiscopia Craiovei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, a debutat cu o slujbă de Te Deum săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Claudiu Porneală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Jiu. De aici elevii, împreună cu profesorii însoţitori, au plecat spre Liceul Teologic “Sfântul Nicodim”, unde a avut loc festivitatea de deschidere, în prezenţa: IPS Părinte Irineu, excelenţei sale ministru secretar de stat Vasile Timiş, Cătălin Pâslaru – inspector general în Ministerul Educaţiei, Ion Călinoiu – preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Justin Paralescu, inspector general în cadrul ISJ Gorj şi Cristina Spilcă – inspector de religie în cadrul ISJ Gorj.
Desfăşurată sâmbătă în amfiteatrul CNTV, festivitatea de premiere a Olimpiadei a arătat că foarte mulţi elevi din ţară au fost extrem de bine pregătiţi. Toate festivităţile au fost onorate de participarea unor înalte feţe bisericeşti.