Nesimțire criminală în sistemul sanitar

Loading

A fost nevoie de încă o dramă în sistemul sanitar care să ne dea dreptate în cele scrise cu săptămâni în urmă, eşti un om norocos dacă scapi cu viaţă din chingile sistemului sanitar românesc. Acum au murit câţiva bebeluşi într-un incendiu, de la începutul anului au murit în România mai mulţi bebeluşi din culpă medicală dar care nu o s-o vedem vreodată demonstrată, sistemul e bolnav dar noi nu găsim să spunem, prin vocea ministrului de resort,decât  că e un „accident teribil, una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc”. Din nefericire, e doar una din nenumăratele tragedii şi  nimeni nu ia nici o măsură. În câteva zile vom afla „acarul Păun” şi cam atât, nimeni nu vorbeşte de adevăratele cauze care sunt mult mai complexe şi nu in doar de dotări şi de salarii.
Cei care vor încerca să justifice lipsa actului medical necesar din spitalele româneşti au o problemă de data aceasta, e vorba de una dintre cele mai bine dotate maternităţi din ţară. Aşa că nu se va da vina pe asta, ci posibil pe reducerile de personal din sistemul sanitar care nu s-au produs. Continuăm să ignorăm faptul că într-o proporţie îngrijorătoare avem parte de un personal-medici, asistenţi, infirmiere etc – limitat profesional şi mai ales din punct de vedere uman. Câţi oameni vor mai trebui să moară în spitalele româneşti pentru că li s-a refuzat tratamentul medical deoarece nu au avut să dea ”şpagă”? Cel mai probabil, cazul de la Bucureşti se datorează nepăsării, indolenţei şi inconştienţei de care dovadă personalul medical. Cei care au trecut prin spitalele româneşti în ultimii ani ştiu că o asistentă, ca să numai vorbim de medici, te onorează cu „augusta” sa prezenţă doar dacă a fost mulţumită cu ce a primit. Şi asta dacă o chemi, în cazul bebeluşilor ei sunt lăsaţi singuri, deşi procedurile interzic  asta, şi la Târgu-Jiu, Craiova, Timişoara, nu doar la Bucureşti. E o practică care ar trebui să înceteze dar nu va fi aşa decât în momentul când personalul sanitar va intra după gratii. Din nefericire, din raţiuni mai puţin ştiute, autorităţile cunosc dar ignoră acest lucru care ar putea rezolva multe probleme.
E adevărat că sistemul sanitar se află în colaps şi nici aspirine nu se mai găsesc. Dar s-a putut vedea pe media că există bani pentru tichete de masă şi alte sporuri. Sistemul sanitar a început să fie o castă care sub acoperirea că nu sunt bani-salarii mici, nu îşi mai justifică existenţa în actuala formulă. Medicii scapă medici de acuzaţii de malpraxis deşi adevărul ar putea fi demonstrat, dacă s-ar dori, cu mare uşurinţă. Mor oameni zilnic în România, unii ar putea fi salvaţi şi nu se întâmplă iar alţii au şansă, dar oricum trebuie făcut ceva. Ministrul Sănătăţii ar trebui să plece din funcţie nu doar ca urmare a acestei tragedii, ci a minciunii care o promovează în ultimele luni, pleacă medici din România dar nu dai cifrele din ultimii 4-5 ani pentru un singur an. Asta seamănă a manipulare şi a încercare de a lua presiunea, pentru că lumea s-a săturat, de pe personalul medical certat cu etica.
Revenind la Maternitatea din Bucureşti unde s-a produs dezastrul, să reţinem că incendiul a fost sesizat de părinţi şi nu de personalul medical. Poate aflăm, dacă părinţii vor accepta să vorbească, cât au dat părinţii pentru naştere. Abia atunci poate ar fi ceva şanse să se facă cu adevărat ceva. Din acest colţ de pagină pot să pun pariu cu dumneavoastră că nu vom avea camere de supraveghere în saloane prea curând, pentru că tot s-a vorbit în aceste zile,  pentru că pe lângă faptul că „atenţiile” ar veni mai greu, ar exista dovezi ale lipsei serviciilor acordate de personalul sanitar. Mă contrazice cineva?