Necunoscutele politicii românești

Loading

Anul electoral 2024 a demarat sub cele mai proaste auspicii, un segment din ce în ce mai numeros din populația ocupată protestează și vrea ceva de la Guvern, fără ca asta să însemne că nu sunt îndreptățite.  De partea cealaltă, guvernanții nu par să aibă o strategie privind protestele iar cedările pot pune țara pe butuci în acest an electoral. Dintre partide, PSD-ul duce greul guvernării deoarece deține funcția de premier  și foarte curând vor apare și costurile electorale. Dacă cineva din echipa lui Marcel  Ciolacu a crezut că acesta poate supraviețui sus în sondaje pentru lupta din toamnă pentru  Cotroceni a fost un pariu greșit, liderul PSD  trebuie să se concentreze doar pe supraviețuirea la Palatul Victoria și un scor bun la scrutinurile electorale ale anului. O ultimă speranță, o strategie folosită totdeauna de PSD în preajma alegerilor, este închiderea cât mai rapidă și cu costuri bugetare cât mai mici a protestelor și concentrarea pe campania electorală. Se pare însă că principalul partid de guvernământ nu este foarte pregătit sau nu controlează lucrurile pentru ce urmează.  În condițiile războiului de la granițele țării, un general NATO sau un șef NATO par favoriți pentru Prezidențiale și ar fi bine ca implicarea noastră să fie doar la nivel de vot.

După protestele ultimelor săptămâni am putut vedea că anul electoral e încă deschis oricărui rezultat, favoriții-PSD și PNL-pot pierde procente importante datorită unor ”răscoale” ca cea a fermierilor sau a camionagiilor. Respectivele proteste nu sunt deloc spontane și fac jocuri politice dar au acoperirea unor situații legitime, nu putem să ajutăm Ucraina în dauna românilor indiferent de cât suntem noi de proeuropeni. Încă odată, o bâlbă politică marca PSD-PNL în această perioadă poate avea consecințe incalculabile. Este și de bine lucru acesta că pune presiune pe guvernanți să nu mai greșească. Avem și o parte proastă deoarece  România pare un sat fără câini, adică dacă protestele pot fi alimentate de un război hibrid ar trebui să știm și noi și să ne apărăm. Ideea cu partide ”extremiste”, propovăduită de o parte a presei românești cu finanțare obscură, nu stă în picioare fără dovezi palpabile iar partidele suveraniste încep să fie luate în seamă în întreaga Europă și poate vor și guverna după acest an electoral. Cel puțin două partide de această sorginte-AUR și SOS-vor face parte din Parlamentul de la București așa cum arată sondajele la acest moment.

Anul electoral 2024 va veni cu multe surprize, guvernanții nu pot sta liniștiți că vor rămâne ”la butoane” și în continuare. Va fi greu și pentru învingători și pentru învinși dar mai ales de acest neam care crede tot mai puțini în politicieni.  Singura alternativă ca să evităm un rău și mai mare este să mergem la vot, un politician legitim este de preferat unuia ajuns la conducere în mod conjunctural.