Moștenirea Kremlinului

Loading

Cornel ŞomâcuRecurg pentru acest editorial la titlul unei cărți celebre a lui Ion Mihai Pacepa, carte apărută imediat după 1989, doar pentru a sugera că nici după un sfert de veac nu am scăpat complet de ruși. Dacă citim în această cheie recentele evenimente legate de Lukoil nu putem să nu constatăm că moștenirea rusească este încă foarte prezentă în România și ne doare al naibii de rău. Din păcate, cine s-a grăbit să vadă că unul sau altul dintre candidații la Președinție s-a poziționat într-un fel sau altul, să nu uite că suntem în campanie electorală și cred că am spus totul.
Și pentru că tot suntem în campanie electorală prezidențială, să privim ce s-a întâmplat în precedentele dăți, să zicem din 2000, ca să nu repetăm, poate, greșelile. În anul 2000 Ion Iliescu revenea la Cotroceni după ce, cu doar un an înainte, liderul APR Theodor Meleșcanu era compromis pentru relațiile cu Moscova. În anul 2004, Adrian Năstase pierdea surprinzător alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu după ce, pe lângă alte manipulări marca Sorin Ovidiu Vântu-pionul intereselor rusești în România-fusese servită și apropierea acestuia față de Moscova. Același mogul de presă îl compromitea și pe Mircea Geoană în 2009 pentru ca reprezentantul Dreptei să bifeze un nou succes mai tras de păr ca niciodată. Și iată că în anul 2014 revenim din nou cu același scenariu, reprezentantul Stângii e cu rușii și că trebuie să votăm altceva că o pățim. Un Mircea Geoană sau Victor Ponta sunt foarte bine primiți în cancelariile occidentale, semn că doar la noi mai prind aceste manipulări grosolane de natură electorală.
În acest context aș aduce în discuție problema gazelor de șist și…Rusia. Diverse ONG-uri finanțate mai mult sau mai puțin transparent au făcut în ultimii doi ani o risipă de ”energie” fantastică pentru a compromite acest proiect. Exploatarea gazelor de șist, care se practică din SUA în multe țări din Europa, ne-ar scoate total dintre țările care am avea nevoie de gazul rus. Ori, ce țară ar avea interesul și posibilitatea de a finanța un proiect care să saboteze ”gazele de șist” decât Rusia care și-ar pierde o mare parte din influența asupra Europei?Iată un motiv de meditație și poate de identificare corectă a celor care vor răul acestui popor!