
Biserica Ortodoxă Română a canonizat 16 noi sfinți români, printre care se numără și Părintele Ilie Lăcătușu, cunoscut ca „Mortul viu”, pentru că trupul său este neputrezit și frumos mirositor, la zeci de ani de la moarte. Sicriul său este deschis, iar oamenii care vin să-l vadă îl pot atinge. Printre preoții canonizați se află și Părintele Arsenie Boca și Părintele Dumitru Stăniloaie.
Părintele Ilie Lăcătușu s-a născut pe 6 decembrie 1909, în satul Căpcăunii, județul Vâlcea, într-o familie de oameni simpli și credincioși. Tatăl său, dascălul bisericii din sat, a avut o influență majoră asupra tânărului Ilie, inspirându-l să urmeze calea preoției. După studiile la Seminarul Teologic din Râmnicu-Vâlcea și la Facultatea de Teologie din București, Ilie Lăcătușu a fost hirotonit preot pe 1 septembrie 1934. S-a căsătorit cu Ecaterina Popescu, împreună având cinci copii.
În timpul regimului comunist, Părintele Ilie a suferit numeroase persecuții. În 1952, a fost arestat și trimis la muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră, iar mai târziu a fost transferat la închisoarea Târgu Ocna din cauza stării precare de sănătate. După eliberarea din 1954, a continuat să slujească în parohia Buicești până la arestarea din 1959, urmată de o detenție de cinci ani la Periprava, în Delta Dunării. După eliberarea din 1964, a fost forțat să trăiască în Bolintinu, lucrând ca zidar, dar a revenit la slujire în parohia Gărdești din județul Teleorman și ulterior în Răsuceni, Giurgiu, până la pensionarea sa în 1978.
Credincioșii fac pelerinaj de ani de zile la Părintele abia acum făcut sfânt
Părintele Ilie Lăcătușu a trecut la Domnul pe 22 iulie 1983, la Spitalul Panduri din București. Trupul său a fost înmormântat în Cimitirul Adormirea Maicii Domnului din București, în cartierul Giulești. Profețind că trupul său va rămâne neputrezit, Părintele a cerut ca, dacă soția sa va muri peste 15 ani, să fie înmormântată alături de el. În 1998, la deshumarea pentru a îndeplini această dorință, trupul său a fost găsit neschimbat, intact și frumos mirositor, îndeplinind condițiile pentru a fi considerat sfânt.



Această descoperire a determinat începerea procedurilor de canonizare, cu slujbe speciale pentru dezlegarea eventualelor blesteme. În 2000, Patriarhia Română a deschis un dosar de canonizare pentru Părintele Ilie Lăcătușu, iar prima icoană a fost pictată la Mănăstirea Petru Vodă. Trupul său se află acum în cripta din Cimitirul Adormirea Maicii Domnului din București, unde continuă să atragă credincioși din toată țara.
Canonizarea sa este un proces complex, dar evlavia populară și minunile asociate cu trupul său neputrezit fac ca Părintele Ilie Lăcătușu să fie recunoscut ca unul dintre sfinții mari martiri ai credinței ortodoxe românești.
Icoanele celor 16 sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă Română, printre care se află și Părintele Arsenie Boca și Părintele Dumitru Stăniloaie pot fi văzute aici:
https://basilica.ro/foto-icoanele-noilor-sfinti-canonizati-de-biserica-ortodoxa-romana