Ministerul Educației Naționale va premia olimpicii internaţionali

Dumitru Călugăru, elev al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”, a adus Gorjului două medalii internaţionale doar în ultimul an şcolar. El va fi premiat în luna septembrie cu o sumă de bani substanţială de către Ministerul Educaţiei Naţionale dar şi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.

Dumitru Călugăru, la Olimpiada de la Moscova
Dumitru Călugăru, la Olimpiada de la Moscova

Dumitru Călugăru, elevul cu cele mai bune rezultate la învăţătură din judeţul Gorj, a câştigat recent medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie desfăşurată la Moscova. Aşa cum am mai informat în această pagină, Dumitru Călugăru nu este la prima ispravă de acest fel. Astfel, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu şi absolvent al Şcolii Gimnaziale „Constantin Săvoiu“, Dumitru Călugăru este unul dintre elevii care a făcut în repetate rânduri cunoscut peste hotare numele judeţului Gorj prin rezultatele excepţionale obţinute la olimpiadele şi concursurile naţionale de chimie şi fizică la care a participat. Mai exact,  în decembrie 2011, elevul gorjean a participat la a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru Juniori, competiţie de la care s-a întors cu o medalie de argint. În luna martie a acestui an, Dumitru Călugăru şi-a adăugat în palmares o medalie de aur, obţinută la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene desfăşurată la Luxemburg.

Medalie de argint la Moscova

Participarea elevilor români la a 45-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfăşurată în perioada 15 – 24 iulie 2013, la Moscova, a îmbogăţit palmaresul ţării noastre cu trei medalii de argint şi o medalie de bronz.
Medaliată cu argint şi la ediţia precedentă, Maria Andreea Filip (clasa a XI-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) a reuşit aceeaşi performanţă şi în acest an. Ceilalţi doi elevi distinşi cu medalii de argint sunt Adrian Murgoci (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti) şi Dumitru Călugăru (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu). Medalia de bronz a intrat în posesia lui Mihai Grigore Prună (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare).
La competiţia din acest an au participat 279 de concurenţi din 77 de ţări.

Premiat de MEN şi ISJ Gorj

Potrivit MEN, cuantumurile premiilor acordate medaliaţilor la olimpiadele internaţionale sunt următoarele: 12.180 lei – medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim, 9.430 lei – medalie de aur/ premiul I, 8.080 lei – medalie de argint/premiul II, 5.770 lei – medalie de bronz/premiul III şi 3.940 lei – menţiune.
Valorile premiilor acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale sunt de 4.310 lei pentru medalie de aur sau premiul I, 3.670 lei pentru medalie de argint sau premiul II, 2.860 lei pentru medalie de bronz/premiul III şi 2.480 lei pentru menţiune.
Pentru profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.